PRIMUL OBSERVATOR ASTRONOMIC SI PRIMUL MERIDIAN ZERO AU FOST LA ORADEA PENTRU 2OO DE ANI

Oradea, GPS-ul Evului Mediu

Mai bine de doua secole, Oradea a fost punctul de reper pentru miscarea corpurilor ceresti. Meridianul 0 (zero) al lumii a pornit din cea mai veche cetate medievala din Europa Centrala. Navigatorii Evului Mediu stabileau pozitiile astrilor dupa hartile ceresti desenate la Oradea. Cristofor Columb a traversat Atlanticul folosind „tabelele oradeane” si a fost divinizat de bastinasii din golful Santa Gloria din Jamaica dupa ce a prevestit eclipsa de luna din 29 februarie 1504.
La o jumatate de mileniu de la aceste intamplari, elevii si profesorii de la scoala „Dacia” din Oradea, membri ai Cercului de Astronomie , si-au propus sa ridice un monument pe vechiul amplasament al primului observator astronomic din Europa (1464-1667). Dupa Oradea, observatorul ajunge la Nürnberg, apoi la Paris, iar din 1882 functioneaza la Greenwich, localitate situata la 10 km de Londra. Emotionati peste masura de importanta evenimentului, la miezul zilei echinoctiului de toamna, sambata, 23 septembrie, cand soarele s-a aflat exact deasupra „Meridianului zero” din Oradea, cu 16 minute dupa ora exacta de la Bucuresti si cu 24 de minute inaintea celei de la Viena, profesorul de fizica Marin Bica, inconjurat de elevii sai, olimpici la astronomie, de la scoala „Dacia” au retrasat coordonatele primului meridian zero din lume, folosind aceleasi metode ca si inaintasii lor din Evul Mediu. „E o zi, pot sa spun, istorica pentru mine. Sunt mandru ca aici la noi in oras s-au stabilit pentru prima data coordonatele Universului si s-au prezis eclipsele de luna si abia astept sa ma laud colegilor de la celelalte cercuri de astronomie din tara, care nu au asa ceva”, ne-a declarat olimpicul Marius Deaconu, elev in clasa a VII-a. „Eu abia astept sa vad ce vor comenta specialistii de la specialistii de la Observatorul Greenwich. Precis ca vor fi raniti in orgoliu si vor incerca sa ne contrazica”, a intervenit Denis Derecichei, din clasa a VI- a. „N-au cu ce sa ne contrazica, documentele sunt clare. Doar stii ca le-am cautat impreuna pe internet”, i-a replicat colegul dintr-a saptea.
Meridianul noii generatii
„Meridianul 0” din Oradea a intrat in sfera preocuparilor profesorilor si elevilor de la Cercul de astronomie din cadrul Scolii „Dacia” in urma cu patru ani, dupa vizita facuta de oradeanul Mircea Rusu, profesor de astrofizica in Bucuresti. „Profesorul Rusu ne-a dat cele mai multe explicatii despre existenta primului observator astronomic de la Oradea. Alte date se regasesc si in lucrarea stiintifica a lui Mihai Lungu, intitulata «Din istoria cercetarii astronomice din Oradea», aparuta in 1968”, ne-a precizat profesoara Nicoleta Pasmani, membra a grupului de fizicieni „Giif”
Monumentul „meridianului zero” de la Oradea va fi realizat dupa imaginatia elevilor, acesta fiind si motivul pentru care profesorii de desen l-au considerat drept o provocare pentru cursantii lor din scolile oradene. „Pe 8 octombrie, lucrarile elevilor vor fi jurizate la scoala Dacia. Premiul intai va de 2 milioane de lei vechi, al doilea de 1,5 milioane si vor fi catre trei premii trei rasplatite cu cate 500 de mii de lei”, a declarat Mircea Bradu, presedintele Fundatiei Monumentelor Istorice. Proiectul monumentului va fi sustinut de Directia de Patrimoniu a Primariei Oradea, care a promis ca va pune in practica initiativa elevilor.
Oradea, centrul astronomic al Europei
Intre anii 1464 si 1667, Oradea ajunsese printre cele mai importante orase din Europa, in plina dezvoltare renascentista, iar meridianul de referinta pentru realizarea hartilor de navigatie a fost in Cetatea de pe Crisul Repede, langa Cladirea Palatului Episcopal de atunci. Stabilirea pozitiei meridianului 0 se datoreaza episcopului Ioan Vitez de Zredna, profesorul copiilor lui Iancu de Hunedoara. Ioan Vitez si-a facut studiile in Italia si a intrat in miscarea renascentista, fiind pasionat in special de astronomie. El a adunat la Oradea savanti din toata lumea si a pus bazele uneia dintre cele mai mari biblioteci. In vremea episcopului Vitez, Oradea ajunsese la nivelul marilor centre umaniste din Italia. Episcopul, fiind un pionier al inlaturarii superstitiilor din randul maselor, a dorit sa realizeze un tabel de predictie a eclipselor. In acest sens a scris fizicianului vienez Georg Peuerbach sa-l ajute. Peuerbach a intocmit tabelele pentru eclipsele de Soare si de Luna si i-a trimis episcopului cateva instrumente astronomice ale vremii: astrolab, cadran solar, impreuna cu indicatii de folosire. Mai tarziu l-a trimis la Oradea si pe cel mai bun student al sau, Johannes Müller, zis Regiomontanus, cel care mai tarziu va pune bazele geometriei sferice, la Nürnberg.
Pozitia Universului,
din centrul Cetatii
Ia nastere astfel primul Observator Astronomic din Europa, construit de episcopul Ioan Vitez, cu ajutorul financiar al regelui Matei Corvin, la Oradea, anterior celui intemeiat de renumitul astronom Tycho Brahe in Danemarca, si care devine astfel locul din care s-a dezvoltat apoi astronomia ca stiinta moderna. Observatiile astronomice efectuate de Regiomontanus la Oradea impreuna cu un canonic al episcopului au fost adunate in „Tabula Varadiensis” (Tabelele oradene), care prezinta pozitiile Lunii si ale planetelor. Pentru calculele de longitudine era nevoie si de un meridian de referinta, pe care, de dragul episcopului care l-a adus la Oradea, Regiomontanus l-a stabilit in cetatea Oradea.
Columb a descoperit Cuba cu „tabelele oradene”
Rezultatele observatiilor astronomice efectuate in cetatea oradeana au fost folosite de navigatorii din perioada marilor descoperiri geografice. Astfel, Cristofor Columb a purtat peste Atlantic un exemplar din „Tabula Varadiensis” pentru a calcula longitudinea folosindu-se de pozitia Lunii, iar Amerigo Vespucci aminteste in memoriile sale cum a invatat sa masoare longitudinea din aceste tabele. Avand la bord un exemplar din „tabelele oradene” Cristofor Columb a reusit sa scape dintr-o situatie disperata pe 29 februarie 1504, cand se afla in apele golfului Santa Gloria din Jamaica. Bazandu-se pe calculele facute de Regiomontanus la Oradea, Columb a descoperit iminenta producerii unei eclipse de Luna si a organizat, la inceputul eclipsei, o intalnire cu bastinasii ostili, care, inspaimantati de disparitia Lunii, i-au oferit navigatorului provizii, cadouri si i-au conferit puterii divine. Potrivit consemnarilor istorice, Columb a descoperit Cuba orientandu-se dupa pozitia astrilor fata de Oradea,
Dupa moartea episcopului Ioan Vitez, Regiomontanus pleaca la Budapesta pentru a fi astrologul oficial al curtii lui Matei Corvin, iar in 1471 ajunge la Nürnberg unde ridica al doilea observator astronomic european si continua inregistrarea observatiilor in tabele. Tabelele sale (din Oradea si Nürnberg) au ajuns la Tycho Brahe si apoi le-a folosit Kepler pentru a descoperi legile miscarii planetelor. Apoi traduce Almagestul lui Ptolemeu (chiar daca era adeptul teoriei heliocentrice cu un secol inainte de Copernic) in latina si pune bazele geometriei sferice.

SURSA: http://www.realitateabihoreana.ro/content.php?c=articole&id_categorie=6&articol_id=1324&article=oradea+gps-ul+evului+mediu%3Cbr+/%3E

Oradea – gazda primului observator astronomic european şi a meridianul zero vreme de 200 de ani

Cu toţi ştim astăzi câteva lucruri despre longitudinea geografică. În funcţie de aceasta se stabileşte ora locului în care ne aflăm, informaţie atât de vitală. Cu ajutorul acestor sisteme de coordonate ne putem afla exact poziţia pe Pământ, lucru de asemenea foarte util, oriunde ne-am afla. Dar oare câţi dintre noi ştiu că acum mai puţin de 400 de ani, meridianul reper, adică meridianul zero, trecea printr-un oraş aflat în prezent în România, mai precis prin Oradea?

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea

Oradea, în Evul Mediu, în 1617. Gravură de Braun şi Hogenberg.
credit: Wikimedia Commons

Da, timp de aproximativ 200 de ani, mai exact între anii 1464 – 1667, acest meridian de referinţă, necesar atunci pentru întocmirea hărţilor atât de necesare navigatorilor în perioada de aur a marilor descoperiri geografice, a fost amplasat în Cetatea Oradea. El trecea chiar pe lângă clădirea Palatului Episcopal de atunci. Dar oare cui i se datorează stabilirea poziţiei acestui meridian reper, tocmai printre bastioanele orădene? Numele lui este Ioan Vitez (János Vitéz) de Zredna.

Ioan Vitez de Zredna a fost episcop între anii 1445 şi 1465, în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Atunci Cetatea Oradea a avut parte de o perioadă de înflorire pe plan cultural. Între altele, a fost fondată şi o bibliotecă, ce mai târziu va sta la baza celebrei biblioteci „Corviniana”, a lui Matei Corvin, unde puteau fi găsite cărţi copiate în Oradea sau aduse direct din Italia. Episcopul Vitez i-a fost chiar profesor personal lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara şi ulterior voievod al Transilvaniei.

Fiind format în Italia, aflată la acea vreme în plin avânt renascentist, Ioan Vitez a devenit pasionat de astronomie, cu atât mai mult cu cât aceasta promova alte valori decât astrologia. Astrologia avea însă trecere la capele încoronate şi, prin urmare, şi o finanţare mai bună. Bravul episcop îşi dorea însă să înlăture obscurantismul din rândul maselor. De aceea, a început să realizeze un tabel de predicţie a eclipselor, fenomene astronomice atât de înfricoşătoare pentru oamenii acelor vremuri.

Desigur, singur nu putea realiza toate acestea, aici intrând pe scenă fizicianul vienez Georg von Peuerbach. Acesta a trăit între anii 1423 şi 1461. Peuerbach era la acea vreme un profesor recunoscut în Europa, fiind supranumit după moartea sa „părintele astronomiei observaţionale”, deşi a introdus şi o serie de elemente matematice în astronomie. Între 1454 şi 1457 a fost chiar astrologul oficial al curţii regale a regelui Ladislau al V-lea al Ungariei şi Boemiei.

Georg von Peuerbach

Georg von Peuerbach

Georg von Peuerbach, născut pe 30 mai 1423 în oraşul austriac Peuerbach, decedat pe data de 8 aprilie 1461, la Viena.
credit: http://www.pitts.emory.edu

A sosit la Oradea împreună cu tabelele pentru eclipsele de Soare şi de Lună, precum şi cu instrumentele astronomice ale vremii (astrolab, cadran solar, etc.). L-a însoţit şi unul dintre cei mai buni elevi ai săi, Johannes Müller von Königsberg, cunoscut mai târziu ca şi Regiomontanus. Observaţiile strânse de acesta au stat la baza lucrării „Tabula Varadiensis” (în traducere „Tabelele Orădene”), care prezenta informaţii despre poziţiile Lunii şi ale planetelor, atât de folositoare navigatorilor.

Această lucrare nu a fost neglijată de mari navigatori precum Cristofor Columb sau Amerigo Vespucci. De notat faptul că în 1504 aceste tabele au fost folosite de Columb pentru a convinge băştinaşi din Jamaica să îi dea alimentele necesare echipajului său, prezicând eclipsa de Lună de la 29 februarie din acel an. Tot aceste tabele au stat la baza cercetărilor lui Tycho Brahe şi ale lui Johannes Kepler pentru a stabili legile mişcărilor planetelor. Acesta din urmă, ajutat şi de observaţiile intreprinse de Brahe şi marcat de teoriile heliocentrice enunţate de Nicolaus Copernic, formulează cele trei legi arhicunoscute privind Sistemul Solar.

Johann Müller of Königsberg (Regiomontanus)

Johannes Regiomontanus

Johann Müller of Königsberg, cunoscut şi sub numele de Regiomontanus, s-a născut pe data de 6 iunie 1436 în satul Unfinden din Bavaria şi a murit în data de 6 iulie 1476 la Roma.
credit: Wikimedia Commons

Pentru a uşura calculele şi de dragul episcopului Ioan Vitez, Regiomontanus a stabilit ca meridianul reper, necesar pentru a calcula longitudinea, să treacă prin cetatea orădeană. Din acest punct, hărţile pentru navigaţie şi planigloburile realizate în acea perioadă prezentau meridianul care separă cele două emisfere geografice, trecând prin vestul peninsulei Balcanice.

Toate observaţiile astronomice necesare întocmirii acestor tabele, dar şi cele care le-au urmat, au fost realizate la primul observator astronomic european. Acesta a fost construit de acelaşi episcop neobosit, Ioan Vitez de Zdrena. Desigur că a fost ajutat. Sprijinul financiar a fost acordat de regele Matei Corvin, instrumentele astronomice au fost dăruite de Georg von Peuerbach, iar activităţile din primii ani au fost conduse de însuşi Regiomontanus. Aşadar, primul observator astronomic european a fost pe pământ românesc, în inima cetăţii Varadinum (Oradea).

După moartea episcopului, a urmat o perioadă de decădere. Peuerbach murise deja în 1461 la Viena, iar Regiomontanus ajunge astrologul oficial al curţii regale de la Budapesta, conduse de Matei Corvin. După războiul condus de Matei Corvin împotriva Regatului Boemiei, Johannes Müller se stabileşte la Nürnberg, unde ridică cel de-al doilea observator astronomic european. Îşi continuă munca de cercetare, sprijinit financiar de Bernhard Walther. Moare în 1476, la Roma, unde se afla pentru a încerca împreună cu Papa Sixtus al VI-lea să lucreze la reforma calendarului iulian. Circumstanţele morţii lui sunt necunoscute, principalele cauze fiind ciuma sau asasinarea.

După aceste evenimente, timp de încă aproximativ 200 de ani, până în anul 1667, meridianul zero a rămas stabilit prin Cetatea Oradea. După aceea, s-a mutat la Paris, Franţa şi mult mai târziu, în 1851, la Greenwich, Anglia. Aşadar, având aceste auspicii istorice extraordinar de favorabile, e important să reînnodăm frumoasa istorie a astronomiei româneşti, cu gândul că, acum foarte mult timp ce-i drept, un oraş românesc a fost în avangarda astronomiei europene.

Marius Deaconu este redactor-şef la revista online „Orizonturi Astronomice” a Astroclubului „Meridian Zero” Oradea, fost olimpic internaţional la astronomie.

AUTOR: Marius Deaconu
SURSA: http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/53-scintilatii-stiintifice/1695-oradea-gazda-primului-observator-astronomic-european-i-a-meridianul-zero-vreme-de-200-de-ani.html

Reclame

2 gânduri despre „PRIMUL OBSERVATOR ASTRONOMIC SI PRIMUL MERIDIAN ZERO AU FOST LA ORADEA PENTRU 2OO DE ANI

 1. Este un articol foarte interesant. Legat de faptul ca timp de 203 de ani primul meridian a fost a fost considerat meridianul de 22 garde,care trece pe langa Oradea,a avut dupa parerea mea o solida motivatie.
  Astazi intersectia dintre meridianul 0 ce trece prin Greenwich si ecuator ,formeaza punctul care se considera mijlocul pamantului ,adica latitudinea 0 grade si longitudinea tot 0 grade,ce se afla in Golful Guinea din Oceanul Atlantic la 611 km sud de Ghana si 1078 km vest de Gabon.
  Dar dupa parerea mea meridianul 0 ar trebui sa fie meridianul de 23 grade ce se intersecteaza cu ecuatorul in RD Congo fost Zair la circa 65 km sud vest de localitatea Kisangani .In acest caz acolo in centrul Africii ar fi mijlocul pamantului.
  Ca sa dezvolt mai departe subiectul,si aplicand aici numarul de aur ,care este 1,618 ne vom gasi la intersectia dintre meridianul 23 grade si paralela de 45 grade si vom ajunge in zona Muntilor Godeanu-Retezat ,mai precis la circa 13 km nord vest se va gasi orasul Baia de Arama. In aceea zona in vechime se spunea ca acolo ar fi „Buricul Pamantului ”
  Ori din ce punct de vedere privim,consider ca supozitia mea are temei,intru-cat „mijlocul pamantului” ar fi normal sa fie intr-un loc pe uscat,iar nu in mare,apoi faptul ca timp de 203 ani primul meridian era considerat meridianul de 22 grade ce trece la est de Oradea,deci ar fi un grad diferenta si nu in ultimul rand daca se aplica numarul de aur,vom ajunge la „Buricul Pamantului ” din zona muntilor Godeanu-Retezat.
  Nu-i asa ca este interesant ?

  • asa e. totul este interesant si inedit cand incepi sa judeci si sa intelegi anumite lucruri care apoi te dor pentru ca, fiecare bucatica de puzzal care ilustreaza ceva despre romania te face sa intelegi, si sa te convingi si mai mult ca ne-au furat tot pentru ca eram prea puternici si periculosi pentru toti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s