Socant: un posibil sanctuar megalitic, distrus de buldozere la Farcasa

In cursul lunii octombrei 2009, lucrarile de amenajare a unui drum satesc in localitatea Farcasa, judetul Neamt, par a fi scos la lumina un sanctuar megalitic, ne informeaza pr. dr. Dumitru Ionita din localitatea amintita care, din nefericire, a fost distrus, fara ca specialistii sa fi putut sa-si spuna parerea.

Din cele relatate de inimosul profesor, sanctuarul ar fi avut elemente de corespondenta cu acelea ale celebrului sanctuar de la Stonehenge, din Anglia. Prezent la fata locului, profesorul Ionita a identificat 13 bucati mari de piatra, care ar fi fost dispuse semicircular si care ar fi deservit probabil cultului solar al unei civilizatii necunoscute si misterioase din zona. Pietrele despre care vorbeste profesorul aveau forma paralelipipedica si lungimi care variau intre 3 si 4 metri, fiecare cantarind cateva zeci de tone. Interventia utilajelor folosite de autoritatile locale pentru amenajarea drumului au netezit practic terenul, colosii din piatra fiind sparti, transportati in alta zona din locul lor de bastina.

Tablite gen Tartaria, descoperite in apropierea megalitilor

Din informatiile pe care profesorul le-a cules de la localnici, a aflat ca prin anii ’30 ai secolului trecut, aproximativ 50-60 de pietre de mari dimensiuni au fos stramutate din acelasi loc, cu carele trase de boi, la 2 km distanta, in aceeasi zona Farcasa, fiind folositi pentru protejarea unei zone amenintata de revarsarile raului Bistrita. Informatiile transmise noua de catre prof. dr. in istorie Dumitru Ionita sunt cu atat mai interesante cu cat in aceeasi zona, la numai cativa metri distanta de locul presupusului sanctuar, au fost descoperite celebrele tablite la Vadu Rau, foarte asemanatoare cu cele de la Tartaria despre care am relatat pe larg intr-unul din numerele din anul trecut al ziarului nostru.
Incercand sa incadreze in epoca, subliniind prin aceasta importanta probabilei existente a unui sanctuar in zona, profesorul Ionita spune ca ar fi foarte posibil ca acesta sa fi fost ridicat in perioada “mileniilor VII-VI i.d Hr., in baza analogiei cu tablitele descoperite aici”, fata de care, asa cum se intampla la noi, specialistii nu au manifestat nici un fel de interes.

La noi se distrug cu buldozerul, la ucraineni se conserva megalitii

In lipsa unor pareri avizate, nu ne ramane decat sa semnalam faptul si sa tragem un semnal de alarma cu privire la modul in care se gestioneaza de catre autoritatile indriguite patrimoniul arheologic al tarii. Facem acest lucru cu atat mai mult cu cat, vecinii nostri ucraineni au inceput sa desfasoare un amplu program de inventariere a unor lucrari megalitice, dupa ce au descoperit un grup de stanci langa satul Snidavka, regiunea Kosovsky, monument asemanator cu celebrul Stonehenge din Anglia, pomenit de noi mai sus. In timp ce la Farcasa noastra buldozerele distrugeau impresionantele structuri din piatra, cercetatorii ucrainieni considerau megalitii din Carpatii lor drept “cele mai mari descoperiri arheologice care au avut vreodata loc pe teritoriul Ucrainei”. La noi, dezinteresul autoritatilor tin si astazi intr-un nemeritat anonimat tablitele inscriptionate descoperite aici de profesorul Ionita. Artefacte pentru care orice academie sau minister al culturii din orice tara civilizata ar depune eforturi pentru a le studia si proteja. Cu atat mai mult cu cat, nu este exclusa o legatura intre ele si acesti paralelipipezi din piatra despre care ne-a relatat domnul Ionita. Dupa cum informeaza Pravda, arheologii ucraineni au estimat vechimea sculpturilor megalitice la circa cinci sau sase mii de ani, iar ridicarea lor ramane un mister, in conditiile in care constructii asemanatoare nu au mai fost descoperite decat in Portugalia si Irlanda. Printre cele mai importante sculpturi descoperite aici se numara statuia inalta de 14 metri a unei femei insarcinate. Potrivit localnicilor, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a vizitat deja locul si i-a asigurat pe arheologi de tot sprijinul autoritatilor guvernamentale.

Dumitru Manolache

SURSA: http://www.antena3.ro/revista-presei/gardianul/socant-un-posibil-sanctuar-megalitic-distrus-de-buldozere-la-farcasa/

Reclame

Un gând despre „Socant: un posibil sanctuar megalitic, distrus de buldozere la Farcasa

  1. Chiar numai pentru aceasta nesimtire crasa a demnitarilor din Romania,de a nesocotii trecutul nosrtu istoric si chiar de a-l distruge,acestia ar trebui aruncati afara din barca pe care ei o numesc Romania,unde au ajuns la carma ei ca sobolanii,pe burta si pefid.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s