Piri Reis si Hartile ce nu ar trebui sa existe

Una din hartile amiralului turc din secolul 16, Piri Reis, starneste controverse si poate da peste cap toata istoria umanitatii.
Concluziile savantilor – o harta facuta din avion sau alt aparat de zbor, o harta mai veche decat gheata care acopera Antarctica, o harta mai detaliata decat hartile tactice ale armatei americane, o harta pe care a folosit-o si Columb ca sa “descopere” America – o harta venita din adancurile istoriei umanitatii care ne poate schimba sistemele de valori sau istoria asa cum o stim.

Piri Reis a fost un faimos amiral turc din secolul saisprezece, care avea ca pasiune colectionarea de harti de navigatie vechi. Dupa o batalie pe mare, amiralul a capturat cativa marinari dusmani. Unul dintre ei, ca sa scape cu viata, s-a laudat ca a fost pilot in flota lui Columb pe parcursul celor trei voiaje ale acestuia in Lumea Noua. Piri Reis, intotdeauna in cautare de noi informatii, l-a intrebat pe om daca Columb a descoperit Lumea Noua din intamplare sau stia ca exista pamant peste ocean. Pilotul I-a raspuns ca acesta avea o harta, a carui copie o detine si el, si pe care I-a inmanat-o amiralului. Acesta, folosindu-se de ea si de colectia lui de harti antice, a desenat o harta a lumii in 1513. Aceasta este povestea hartii lui Piri Reis, mai mult sau mai putin romantata. Surprizele si semnele de intrebare de-abia acum incep.

In 1929, un grup de istorici, cercetand sectiunea haremului Palatului Topkapi din Istambul, au gasit aceasta harta intr-o gramada de moloz. Istoricii au fost uimiti cand au descoperit ca harta prezinta clar coasta de nord si de sud a continentului american. Si mai uimiti au fost sa descopere pe vechea harta facuta la 1513, continentul Antarctica, care nu a fost descoperita pana in 1818.

In 1953, un ofiter al marinei turce a trimis harta lui Piri Reis Inginerului sef al Oficiului Hidrografic Naval al Statelor Unite. Pentru a o cerceta, acesta i-a cerut ajutorul capitanului Arlington T. Mallerey, cu care mai colaborase, o autoritate in materie de harti antice. Raportand harta la cele existente, aceasta nu numai ca s-a dovedit a fi perfecta, dar chiar a mai adus corecturi hartilor moderne. De exemplu, pe harta lui Piri Reis, Groenlanda e reprezentata prin doua insule separate.

Aceasta informatie a fost confirmata recent de un explorator polar francez, care a descoperit cu ajutorul sondelor ca sub stratul de gheata sunt intr-adevar doua insule. In Antarctica, prin acelasi procedeu s-a descoperit ca sub calota de gheata exista vaile si muntii descrisi de harta lui Piri Reis, deoarece harta reproduce nu numai conturul continentelor, ci da si indicatii topografice privind interiorul acestor continente. Lanturile muntoase, varfurile, insulele, fluviile si platourile sunt insemnate cu cea mai mare exactitate.

Confirmand toate acestea si multe alte lucruri, cartografii Marinei Americane au ajuns la urmatoarele concluzii:

1. Columb a avut o harta in calatoria sa spre America, care arata coastele Yucatanului, Guatemalei, Americii de Sud pana la Stramtoarea Magellan si o mare parte a coastei Antarcticii.

2. Harta originala are cel putin 5.000 de ani, iar unele date arata ca poate chiar mai mult. Unele parti de uscat care apar pe harta sunt acoperite de gheturi de mii de ani.

3. Doar cartografi foarte experimentati din zilele noastre ar putea desena o harta cu un grad de acuratete atat de mare, si numai dintr-un avion.

Ca sa adanceasca misterul acestei harti, studii ale unor profesori ca Charles H. Hapgood sau Richard W. Strachan au aratat ca originalul hartii dupa care s-a inspirat Piri Reis a fost o fotografie aeriana de la o foarte mare inaltime, deoarece harta seamana perfect cu o fotografie a pamantului realizata din satelit, unde, datorita formei sferice a Pamantului, continentele situate mai departe de centrul imaginii “aluneca in jos” , la fel ca pe harta lui Piri Reis.

  Capitanul Mallery sustine de asemenea ca harta nu se putea realiza decat dintr-un aparat de zbor, fiind prinse pe ea piscuri muntoase din nordul Canadei si din Alaska care nu erau trecute nici pe hartile strategice ale Armatei americane. Pe langa asta, adauga el, “stiau sa calculeze longitudinea, lucru pe care noi inca nu il stiam acum doua sute de ani”.
Profesorul Charles H. Hapgood sustine ca deoarece calota glaciara a Antarcticii se presupune ca are 100 de milioane de ani, exista doua posibilitati asupra perioadei in care a fost facuta harta initiala: ori calota glaciara este de factura recenta, cateva mii sau zeci de mii de ani, ori originalul hartii a fost facut acum milioane de ani, cand inca omul nu exista. Aceste doua prezumtii sunt respinse de comunitatea stiintifica, deoarece fiecare dintre ele ar da peste cap tot ceea ce credem noi ca reprezinta istoria umanitatii, de aceea harta lui Piri Reis este considerata doar o curiozitate, printre multe altele care ne-ar schimba poate sistemele de valori sau istoria.

Источник: http://www.2012en.ro/2008/08/harta-ce-nu-ar-trebui-sa-existe-a-lui-piri-reis/

Faimoasa harta a lui Piri Reis este legata ipotetic de civilizatiile extraterestre care, candva, ar fi vizitat Terra… Mehmet a fost un mare amiral (Reis in turca) al flotei turcesti care a trait in secolul XVI.

Un intelectual ca el a fost pasionat de cartografie si a colectionat harti, dar era si un excelent cartograf. In timpul unei batalii, unchiul lui Piri a facut prizonier un marinar, un vechi pilot al expeditiei lui Cristofor Columb in Lumea Noua.

Acesta a declarat ca marele descoperitor spaniol nu a plecat orbeste, asa cum se credea. El poseda o carte si o harta stranie pe care, din fericire, le avea si marinarul prizonier. I le-a aratat lui Piri, pentru a putea verifica exactitatea lor…Intre 1513 si in 1528, amiralul a desenat doua harti ale lumii copiind informatiile din intreaga sa colectie si, putin mai tarziu, a scris Kitab-i-Bahrye (Carte de Navigatie), in care se pot gasi in plus 25 de harti prezentand principalele tarmuri ale oceanului Atlantic.

Se spune ca nu numai ca ar fi copiat hartile lui Columb, dar si harti datand din perioada lui Alexandru cel Mare! El citeaza de asemenea pe St. Brandan, Nicola Giuvan, Anton Genovezul, etc. Exista totodata aporturile expeditiei lui Cabral care a descoperit Brazilia in 1500 in timpul unei calatorii spre India.

Particularitati stranii, cum ar fi o legenda, irlandeza scrisa in carte, arata faptul ca Piri s-a inspirat si din alte harti europene. In 1929, un grup de istorici a redescoperit cartea lui Piri Reis intr-o biblioteca a palatului de la Topkapi din Constantinopol. Dar a trebuit asteptat anul 1953 pentru ca un capitan, Malley, specialist in harti vechi, ofiter inginer pensionar care a lucrat la biroul Hidrografic al SUA Navy, sa se intereseze de opera amiralului turc.

Avand o lunga experienta in materie, el si-a dat imediat seama de stranietatea hartii si a intreprins, cu ajutorul altor cartografi, o studiere in amanuntit a sa. Profesorul Charles H. Hapgood si Richard W. Strachan au avansat concluzia ca surpinzatoarea precizie a hartii (pozitia raurilor, a muntilor, a insulelor, a desertului, etc.) nu putea fi realizata decta prin fotografii aeriene. Dar popoarele antice dispuneau oare de o tehnologie atata de avansata? Si cine le-a facut?

Pe aceasta harta sunt localizate punctele geografice, nu cu ajutorul longitudinii si a altitudinii ca astazi ci cu ajutorul unei serii de cercuri avand linii radiale. Hartile utilizand aceasta metoda de localizare sunt perfectionate de Dulcert Portolano si poarta numele de harti portulane. Acest sistem era fara indoiala in utilizare in Evul Mediu. Se vad deasemenea doua romburi reprezentand scara.

Ea comporta numeroase ilustrari cum ar fi: portretele suveranilor, elefanti in Africa, lame in America de Sud, vapoare pe ocean, pasari in insule, munti, rauri, stanci submarine, etc. Harta este de asemenea acoperita de note diverse. De exemplu: Acesta tara este locuita… Acesti munti cu bogatii minerale… Aceste coaste sunt numite Tarmurile Antilelor. Ele au fost descoperite in 896 dupa calendarul arab.

Dar se spune ca este un genovez infidel, numit Columb, care a descoperit acest loc…si: Coastele si insulele acestei harti au fost recopiate de pe harta lui Columb. Si in aceasta tara se pare ca sunt monstrii cu blana alba, cat si boi cu sase coarne. Mallery a stiut sa demonstreze ca harta lui Piri Reis arata cu o mare percizie coastele Groenlandei dar fara gheata! Aceasta arata ca fiind compusa din doua insule, prinse acum sub aceeasi gheata si formand un intreg. Insulele desenate corespund perfect piscurilor sub-glaciare si unul dintre ele a fost descoperit gatie acestei harti, la insistenta lui Mallery!

 Cei care au facut harta pareau sa cunoasca perfect coordonatele, chiar si longitudinile, ceea ce noi nu stim sa facem decat de 200 de ani (si cu ajutorul ajutorul a lungi si dificile calatorii facute in acea epoca)! Precizam faptul ca tarmurile Groelandei sunt prinse sub gheturi de peste 2000 de ani, din perioada neoliticului. Urmarind coastele Americii de Sud sub Rio de Plata coasta vireaza brusc spre est si prezinta o anume asemanare cu tarmurile Antarcticii, dar fara gheata. Dar banchizele le acopera de aproape 10.000 de ani! Cartografierea lor nu ar fi putut fi posibila decat prin metode moderne de sondaje seismice.

Cercetatorii rusi au constatat chiar ca partea inferioara a hartii nu era Antarctica ci America de Sud, prea intinsa catre est. Lipsesc intr-adevar 900 de mile de tarm la sudul continentului, sub Rio de Plata, in afara de orientare si cele doua parti de continent sunt corelate din nou. Cartograful a intors probabil pergamentul din lipsa de loc.

Profesorul Dolgucin de la institutul geografic al Rusiei a avansat ideea ca harta reprezinta probabil, Antarctica…dar dupa glaciatiune. Dar hartile de la inecputul sec al XV-lea arata doar un pamant care cuprinde Africa si Asia. Marinarii din Renastere care au cautat Terra Australis au gasit in cele din urma Australia, insa niciodata Antarctica.

 Vespucci zarise deja un pamant la sud pe care l-a numit Terra de Vista: fara indoiala insulele Falkland. Putin mai tarziu, navigatorii portughezi si olandezi au facut aceeasi observatie. Una peste alta, inainte de 1520, oficial nu erau cunoscute partea de sud a Americii de Sud si Antarctica (a fost descoperita oficial doar in sec al XIX-lea).
Harta lui Piri arata Rio de Plata care pare ca nu a fost niciodata remarcata de catre marinarii din aceeasi epoca. Coastele Americii de Sud sunt foarte precise si distanta fata de coastele Africii este mai exacta decat pe orice alta harta europeana din epoca noastra. Se gaseste de asemenea ceea ce pare a fi lantul muntos al Anzilor cat si urma Amazonului (apare de fapt de doua ori ceea ce pare sa vina de la doua harti diferite). Acest lucru arata inca odata in plus calitatea hartii.

Totusi, ea nu este singura din epoca ce arata aceste detalii! Hartile lui Nicolo de Canerio (1507) si ale lui Martin Waldseemuller (1504) arata si munti in America de Sud, desi sunt desenate rudimentar. Aceasta parte a hartii a fost probabil copiata dupa harta lui Canerio, a carei asemanare este frapanta, si care a fost facuta cu mult timp inainte ca America de Sud sa fie explorata oficial.

Nu se stie cum au putut sa traseze o harta atat de precisa fara ajutorul unui avion, a spus Mallery. Dar au facut-o!” In mod paradoxal, regiunea Caraibelor este putin precisa, scara si orientarea grupului de insule sunt eronate. Acest lucru ar fi lucru ar putea fi explicat daca aceasta parte a hartii vine de la Columb, care a crezut ca insulele erau Cipangu (Japonia) ale lui Marco Polo si s-a incercat sa corespunda cu harta. Si ca si la Columb, Cuba este legata de continent! Sa notam insa ca in aceeasi epoca existau harti care aratau Cuba ca o insula, cum ar fi cea a lui Juan de la Cosa, un marinar care a navigat cu Columb, apoi cu Vespucci.

Se afla de asemenea un anumit numar de insule legendare in ocean, care apareau curent pe hartile medievale. Capitanul Mallery a declarat ca s-a debarasat de grila de coordonate deoarece era incorecta. El a spus ca daca harta lui Piri Reis era o compilatie, hartile originale nu au fost trasate dupa aceleasi reguli si ca grila a fost adaugata pe urma. Era deci normal ca aceasta grila sa fie incorecta, ceea ce nu inlatura precizia hartilor originale. Cand au fost facute? Cum? De cine?

Profesorul Hapgood a trasat ideea existentei vechilor civilizatii de a poseda o tehnologie inalta care a dus la realizarea unei harti precise cum este cea a lui Piri Reis. Dar se pare ca el ar fi interpretat anumite puncte geografice dupa dorinta sa in loc sa isi confrunte ideea cu marea precizie a hartii. Argumentatia principala privind regiunea Caraibelor s-a dovedit eronata. De exemplu, el considera o insula numita Hispaniolia (prima colonie a lui Columb) drept Cuba, in timp ce aceasta nu aparea ca o insula ca la Columb. Existau de asemenea termeni in italiana tipici marelui descoperitor geografic, in loc de obisnuita portugheza. Aceasta parte vine deci aproape sigur din hartile lui Cristofor Columb decat de la una provenind de la vechile civilizatii…

Harta lui Piri Reis pastreaza inca multe mistere. Dincolo de polemica privind Antarctica, coastele Groenlandei pana la Florida, arata efectiv o precizie incomparabila cu alte harti din aceeasi epoca. Pe de alta parte, coastele americane si africane si diatanta care le separa sunt de asemenea de o mare precizie, ceea ce pare surprinzator pentru acea epoca in care nu se stia sa se masoare longitudinea.

In orice caz, se pare ca Columb nu a fost primul explorator al Americii si ca aceasta era in mare parte cartografiata. Dar de cine? Si cand? Vikingii nu au mers niciodta mai departe de nordul Americii. Cum a putut fi atinsa o asemena precizie in antichitate? Cum de stiau acele popoare ce este longitudinea? Dar mai ales, cand a fost cartografiata Groenlanda? A fost oare vreo civilzatie antica in stare sa traseze harti de o asemenea precizie intr-o perioada in care majoritatea oamenilor pictau peretii cavernelor? A lasat si alte urme? Sau este cumva vorba de o civilizatie extraterestra care a efectuat harti precise si care ni le-a lasat mostenire, nu se stie cum? Deoarece aceste harti ultraprecise nu puteau fi realizate decat din spatiu!

Источник: http://www.2012en.ro/2008/08/harta-incredibila-a-lui-piri-reis-ii/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s