ASEZARILE RUPESTRE ROMANESTI III – SINCA VECHIE

Asezarea rupestra Sinca Veche  se afla la Sinca Veche, in cotul format de Muntii Fagaras si Perisani, la 45 de kilometri de Brasov si la 22 de kilometri de Fagaras. Localitatea in sine se afla in centrul tarii la 30 de kilometri nord de Zarnesti, intre Cocoasa Persanilor la nord si podul peste paraul Bungetu la vest.

In localitatea Sinca Veche se poate ajunge usor cu masina, localitatea fiind amplasata la cativa kilometri de localitatea Persani, pe DN 68, intre localitatile Brasov si Fagaras. Asezarea rupestra se afla la circa doi kilometri de localitatea Sinca Veche – toti localnicii cunoscand drumul si putand sa va ofere indrumarile necesare

df18c18aaa2da3c9f76ea7135a6fab38
Este una dintre cele mai vechi si controversate asezari, unde civilizatia antica a modelat in piatra una dinre cele mai frumoase si mai mari capodopere.  Se afla in stadiul de „restaurare” insa aceste lucruri nu conving pe multi cunoscatori care stiu ca nu se poate restaura eternitatea, ci e mai degraba un motiv pentru a o inchide circuitului public pentru ca acest monument ascunde prea multe mistere care au inceput sa circule in randul celor care o cunosc sau au vazut-o.
Cum se face a restaura piatra nu prea stiu asa cum nu prea inteleg cum se poate sustine un munte de piatra cu trei bete. Stiu insa ca acest monument al lumii antice se vrea ocultat de forte oscure care nu au interes ca marea majoritate sa inteleaga cumva vreunul din mistere locului.
Sinca Veche - Manastirea Rupestra
Drumul pana la asezare este presarat cu giganti de piatra si cu diverse locuri care par iesite din cartile cu zane si feti frumosi. Frumusetea lor nu se poate lesne exprima in cuvinte dar ceea ce te face foare curios este misterul pe care il emana, dorinta de a sti mai multe depre felul in care a fost facuta si la ce servea acesta misterioasa asezare.
In piatra  au fost sapate cinci incaperi, mai mari de un stat de om, cu doua altare si cu un horn piramidal, ca o turla zvarlita spre cerul liber. Suisul hornului e ciudat de regulat, ca trasat de un mester, rotunjit intr-o spirala aproape perfecta.
Incaperile au fiecare cate o particularitate despre care vom vorbi in amanunt.
Aceasta este una din nisele unei camere unde se vede un desen care nu stim pe cine reprezinta dar stim cu siguranta ca lumanarile si fumul lor negru au distrus peretii si podeaua acestei minunate opere antice.
Aceasta este cupola sau hornul care sant de asemenea cioplite in piatra cu o tehnica necunoscuta , care au o mare rafinatete in modul in care au fost facute desi nu stim ce reprezinta. Dupa mine, daca aceasta era o casa normala de locuit aceasta era bucataria sau camera unde se gatea si se incalzea casa. Hornul regulat aproape rotund nu poate reprezenta altceva. Nu pot sa admit ca oamenii stiau sa construiasca asemenea lucruri pentru a se ruga in timp ce ei dormeau afara. Ar fi o aberatie pe care doar lumea stiintifica ar putea sa ne-o explice din moment ce ei sant cei care ne dau astfel de explicatii.
Locul chiemat Templul Ursitelor are gravat pe perete inscriptii necunoscute. Probabil ca aceste scrierinu ar fi ramas la fel de necunoscute daca cineva se implica in cercetarea lor.
Acesta este simbolul chiemat Steaua lui David care in mijloc are un alt renumit simbol antic, Yung si Yang sau simbolul perfectiunii, al intregului. Sincera sa fiu le-am studiat indelung chiar daca aceleasi maini rau voitoare au permis aprinderea lumanarilor in acest loc in care trebuie sa se calce in varful piciorelor pentru a nu strica sau deteriora ceva. Dupa mine acest semn a fost adaugat aici de vreun popa zelos care a vrut sa evidentieze  si mai mult legatura dintre acest loc si religie.  Nu poate fi original atata timp cat in mijloc are un semn pagan. Nici un ordin religios nu ar fi asociat cele doua simboluri in acelasi loc, mai cu sema ca Steaua lui David ocupa in religia mozaica un loc de frunte. In cea ortodoxa se poate pentru ca oricum multi vad dar putini pricep.
Adevarul este ca acest minunat loc este distrus si originalitatea lui a pierit o data cu inceperea cultului religios in camerele sale.  O astfel de comoara nu trebuie sa fie vandalizata de nici o mana rau voitoare cu atat mai mult, de  mana  celor care se cred strajerii spiritualitatii. Spiritualitatea unui neam, a unui popor nu sta doar in rugaciuni ci in cultura, in arta in tehnicile si marturiile pe care acel popor le-a lasat mai departe urmasilor sai. Priviti si spuneti-mi ca nu am dreptate….
Vandalizat sau nu, acest minunat monument megalitic face parte din trecutul neamului nostru si este o marturie vie a continuitatii vietii pe aceste meleaguri inca din timpurile antice.
Va rog sa va interesati de astfel de locuri si sa le respectati pentru ca ei, cei care ne-au lasat cel mai glorios trecut pe care vreun popor l-a avut vreodata merita atentia si respectul nostru.
AUTOR: GABRIELA DOBRESCU
Anunțuri

5 gânduri despre „ASEZARILE RUPESTRE ROMANESTI III – SINCA VECHIE

    • buna ziua. imi pare rau pentru aceasta inconvenienta dar fotografiile le culeg din diverse bloguri care probabil va utilizeaza si ei aceste fotografii. aveti dreptate. vai indrepta totul. va multumesc.

    • Buna seara din nou,

      Nu am nimic impotriva sa-mi utilizati fotografiile, din contra, as fi onorat sa mi le publicati si va asigur ca am foarte multe despre subiectule care va intereseaza si nu numai. Si mi-ar place sa contribui la descifrarea (sau adancirea…) unor enigme pe care dumneavoastra le propuneti. Acele site-uri care imi publica articolele, le publica cu acordul meu. De aceea v-am rugat sa precizati sursa. Va pot trimite fotografiile in original daca este necesar, fara a mai fi nevoie sa le culegeti de pe diferite site-uri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s