ASEZARILE RUPESTRE ROMANESTI V – DACII SI ETRUSCII

CAND CAUTAM MATERIAL PENTRU A PUBLICA ARTICOLUL „ASEZARI RUPESTRE ROMANESTI” AM AVUT O MARE NEDUMERIRE.

Toate lacasurie sapate in piatra de catre inaintasii nostrii imi aminteau de asezari similare risipite pe teritoriul Italiei, si in special in Lazio, Toscana , Umbria, Emilia-Romagna, Liguria si campia Padana, unde cu milenii in urma s-a dezvoltat o misterioasa civilizatie care a intemeiat regatul numit Eturia. Acest popor se chiema in limba lui Rasenna sau Rasna  si sant cei care mult mai tarziu s-au chiemat  civilizatia etrusca. Cuvantul etrusc vine din Trusci, Etruri sau Etrusci, cum ii chemau romanii sau din Tyrsano cum ii chemau elenii.

Acestea sant datele principale pe care le veti gasi pe marea enciclopedie web Wikipedia in ambele limbi: romana sau italiana.

Problema pe care vreau sa oridic eu este: o fi asa??? Iata semnele de intrebare:

-Stim ca romanii au botezat toate popoarele in acele vremuri facand ca adevaratele lor identitati sa se piarda in negura timpului. Deci, in aceste conditii trebuie sa intelegem ca etruscii se chiemau altfel, si cu siguranta nici Rasna nu era numele lor original.  Dar daca acest particular amanunt s-a pierdut, asa cum s-a pierdut si identitatea noastra, romanii nu au putut sterge de tot semnele obirsiei celor care au fost botezati etrusci pentru ca Trusci se aseamana foarte mult cu Traci. De unde deriva celelalte nume ale lor care nu au nici o legatura cu vreo alta natie din acele vremuri nu am nici cea mai palida idee dar e usor de presupus ca sant inventii romane. Felul in care identitatea celor chiemati etrusci a disparut a facut ca  acest  misterios popor sa apara din neant, numai ca noi am invatat ca romanii au sters toate urmele celor pe care ei ii chiemau daci dar care in realitate erau poporul get, unul dintre cele mai luminate si mai respectate triburi ale marelui trib trac.

-Asa stand lucrurile insemana ca poporul chiemat de ei etrusci sau tireni de greci in realitate sant un popor care a emigrat de pe meleagurile Traciei chiar daca mai tarziu au capatat numele de tireni. Cu siguranta denumirea de tireni au capatat-o mult mai tarziu datorita teritoriului pe care l-au ocupat in peninsula italica si care  era scaldat de marea Tirena.

-Sant multe neclaritati istorice cu privire la originea poporului chiemat etrusc, un popor de inegalabili constructori,  artisti, pazitori de mari secrete care au influenzat extrem de mult civilizatia romana care abia se  nastea.

-Si pentru ca tot am adus vorba de constructiile lor unice, misteriose,  inegalabile, hai sa le comparam cu aceleeasi asezari rupestre care se gasesc din belsug pe teritoriul Romaniei de azi. Vreau sa faca acest lucru si sa va las pe voi sa comentati sau sa va spuneti parerea in legatura cu acest lucru, pentru ca pare absolut ciudat ca poporul care locuia teritoriul actualei Romanii in acele vremuri a construit acelasi tip de asezaminte construite de poporul care s-a asezat in peninsula italica.

-Este greu de acceptat ca oameni din neolitic sau chiar si de mai tarziu au imprumutat unii de la altii ideile pentru a face aceleasi tipuri de constructii pe tot teritoriul european. Este exclus. Singurul mod in care puteau sa o faca era o migratie in masa vreunui trib care apartinea unui  popor mama, care ducea cu el in alte locuri traditiile, obiceiurile, cultura si arta cu care fusese crescut.

Va las sa va delectati cu aceste minunate opere de arta preistorica.

San Giuliano Tumulo della CimaSAN GIULIANO

SINCA VECHE

San Giuliano Tumulo della CimaSAN GIULIANO

SINCA VECHIE

SAN GIULIANO

BUZAU

SAN GIULIANO

BUZAU

SAN GIULIANO

BUZAU

SAN GIULIANO

BUZAU

CERVETERI

BUZAU

BUZAU

TOSCANA

CORBI

SUTRI/LAZIO

BUZAU

SAN GIULIANO

Biserica rupestra AlunisBUZAU

BUZAU

BUZAU

SAN GIULIANO

SAN GIULIANO

BUZAU

BUZAU

BUZAU

TUSCANIA

BUZAU

BUZAU

SOVANA

BUZAU

SAN GIULIANO

BUZAU

SUTRI

SAN GIULIANO

BUZAU

BUZAU

SORANO/SOVANA

SAN GIULIANO

BUZAU

SAN GIULIANO

CORBI

ITALIA

CORBI

BUZAU

CERVETERI

CERVETERI

BUZAU

Sovana, Necropoli di Poggio Stanziale: Tomba del Tifone (Panorama)SOVANA POGGIO

BUZAU

San Giuliano Tumulo della Cima

BUZAU

BUZAU

BUZAU

San Giuliano Tumulo della Cima

SINCA

SINCA

CAIOLO

CAIOLO

SINCA

SORANO/GROSSETO

NEGRU VODA

ANTRO DELLA SIBILLA

BUZAU COLTI

SINCA

GROTA PORCINA

Anunțuri

5 gânduri despre „ASEZARILE RUPESTRE ROMANESTI V – DACII SI ETRUSCII

    • EU ITI MULTUMESC CA AI AVUT CURIOZITATEA SA TE UITI SI SA CONSTATI, CRED, ASA CA SI MINE CAT DE MULT SANTEM MINTITI DE CEI CARE AR TREBUI SA SA OCUPE DE ACESTE LUCRURI SI DE ALTELE….SPER CA DIN CE IN CE MAI MULTI SA SE INFORMEZE DESPRE ACESTE LUCRURI.

    • ha ha ha. esti simpatic. nu e vorba de unelte mai bune sau mai rele ci de perioada mai mare de timp care s-a scurs de la constructia lor. in plus, sa nu uitam ca au rezistat unor infioratoare cataclisme de care lumea stiintifica se fereste sa vorbeasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s