EXCLUSIV >> Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)

De la daci nu au ramas foarte multe izvoare scrise, iar cele descoperite de arheologi de-a  lungul timpului nu au fost nici ele descifrate in intregime. In schimb, exista dovezi incontestabile despre nivelul de cultura si de tehnologie exceptional dezvoltat in spatiul dacic.

Manualele contemporane sunt complet depasite si irelevante in privinta istoriei reale a poporului roman. Pentru a da numai un exemplu, in manualul de clasa a XII-a, despre daci se mentioneaza ca “erau cei mai buni si mai viteji dintre traci”, sunt cateva trimiteri la Strabon, iar despre poporul condus de Burebista, Decebal sau Deceneu se vorbeste numai in contextul imperiului roman si al romanizarii.

Nicaieri nu se vorbeste despre uluitoarele descoperiri, recunoscute la nivel mondial, despre nivelul tehnologic dezvoltat de daci in urma cu 2000 de ani. Strainii sunt mult mai interesati decat noi sa afle cum au reusit dacii sa toarne betoane perfecte nedistruse de timp sau intemperii, ce tehnologie metalurgica avansata au folosit pentru a prelucra cuie care nu ruginesc – “cuiul dacic sau cuiul lui Pepelea”, sa produca bare de fier de 40 de kg (in timp ce romanii nu puteau sa topeasca in cuptoarele lor decat 25 de kg) sau cum au gasit modelele matematice precise de la Gradistea Muscelului ori pe cele topografice, prin asezarea “asa ziselor cetati” din Muntii Sureanului, Cindrelului, Persanilor (Racos) intr-o ordine perfect geometrica de invidiat chiar si azi.

Lumea academica doarme, este coplesita de razboaie meschine pornite din orgolii marunte sau din interese financiare obscure, un exemplu in acest sens fiind si cazul Rosia Montana. Un alt exemplu este si misteriosul CODEX ROHONCZI si ipoteza tulburatoare a unui cercetator roman ca documentul este scris in limba dacilor, despre care Academia sau universitarii nu prea s-au grabit sa se pronunte, in schimb au facut-o strainii.

Dar ce este CODEX ROHONCZI? Este un document controversat al carui sistem de scriere este inedit si are o vechime de peste 1000 de ani. Manuscrisul a fost pastrat la Rohonc pana in 1838, cand contele Gusztav Batthyany si-a donat biblioteca, inclusiv codicele, Academiei de Stiinte a Ungariei. Codexul face parte din lista celor opt scrieri care nu au fost descifrate inca. Cercetatoarea romanca Viorica Enachiuc crede ca a izbutit sa o descifreze, fiind scrisa in latina vulgara, dar cu caractere dacice.

Iata ce se scria in 2002, dupa publicarea primei traduceri a Codexului, cu sprijinul Ministerului Culturii:

În 1982, Viorica Enachiuc a aflat dintr-o revistă publicată în Ungaria de existenţa în arhivele Academiei Ungare a Codexului Rohonczi. Se spunea că e redactat într-o limbă necunoscută. A facut rost de o copie. Timp de 20 de ani, a muncit ca să-i descifreze tainele. Manuscrisul se afla în Arhivele Academiei de Ştiinţe a Republicii Ungaria. E o carte legată în piele. A fost păstrată în localitatea Rohonczi până în anul 1907. Groful Batthyany Gusytav a dăruit-o Academiei de Ştiinţe a Ungariei, în 1838. Nu se ştie prin câte mâini a trecut de-a lungul secolelor.

Scriere secretă

După Al Doilea Razboi Mondial, doctorul Vajda Joysef, preot misionar, îi scria cercetătorului Otto Gyurk, în legatura cu Codexul: “Se găseşte în Arhivele Academiei de Ştiinţe a Ungariei o carte rară, Codexul Rohonczi. Acest Codex este scris cu o scriere secretă, pe care nimeni n-a reusit s-o descifreze până acum. Şi eu am încercat”. Literele sunt asemănătoare scrierii greceşti. M-am gândit că seamănă şi cu literele feniciene, apoi am încercat pe baza vechii scrieri ungureşti, dar n-a mers. Toate încercările le-am aruncat în foc”.
După ce a studiat Codexul, cercetătorul Otto Gyurk a publicat, în 1970, o parte din observaţiile sale într-un articol, în care a încercat să identifice acele semne din manuscris care ar putea semnifica cifre.

Alfabet dacic cu 150 de caractere

Viorica Enachiuc a descoperit că textele Codexului au fost redactate în secolele XI si XII, într-o limbă latină vulgară (daco-romana), cu caractere moştenite de la daci. “Sunt semne care au aparţinut alfabetului dacic, ce cuprindea aproximativ 150 de caractere, cu legăturile respective. Textele din Rohonczi au fost redactate în latina vulgară, dar într-un alfabet dacic, în care dominante sunt străvechile semne utilizate de indo-europeni în epoca bronzului”, spune aceasta.

Solii şi cântece ale vlahilor

Codexul are 448 de pagini, fiecare cu circa 9-14 şiruri. În text sunt intercalate miniaturi cu scene laice şi religioase. E scris cu cerneală violet. Cuprinde o culegere de discursuri, solii, cântece şi rugăciuni, care include 86 de miniaturi. Consemnează înfiinţarea statului centralizat blak (vlah), sub conducerea domnitorului Vlad, între anii 1064 si 1101. “Sunt informaţii despre organizarea administrativă şi militară a ţării ce se numea Dacia. Avea hotarele de la Tisa la Nistru şi mare, de la Dunăre spre nord, până la izvoarele Nistrului. Mitropolia blakilor avea sediul la Ticina – cetatea din insula Pacuiul lui Soare”, a descoperit Viorica Enachiuc.pag. 1271 200x150 Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)

 • Pag 41.a 200x150 Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)
 • codex rohonczi pagina 187 a1 200x150 Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)
 • codex rohonczi pagina 1701 200x150 Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)
 • codex rohonczi pagina 1671 200x150 Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)
 • codex rohonczi pagina 16 a1 200x150 Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)
 • codex rohonczi pagina 161 200x150 Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)
 • codex rohonczi pagina 15a1 200x150 Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)
 • codex rohonczi pagina 133 a1 200x150 Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)

“Jurământul tinerilor blaki” 

Codexul conţine şi versurile unui cântec de luptă, numit “Jurământul tinerilor blaki”, care a fost tradus în felul următor:
“O viaţă, tăciunele Şarpelui, puternic veghetor,/
Înşelator, să nu primeşti a te uni/
Cu prorocirile Şarpelui, anuale, pentru că lovit/
Vei fi/ Cântecul cetăţii aud îndelung/
Mergeţi vioi, juraţi pe caciulă, pe puternica caciulă!/
Să juri cu maturitate şi cu convingere!/
Să fiu ţie putere vie, trăiesc, în luptă să fiu!/
Alesul jurământ preţuieşte şoimul tău, mergi cu jurământ puternic!”

Cititi mai multe si  vizionati video aici:

http://www.nasul.tv/2012/03/17/misterul-codexului-rohonczi-un-fals-sau-limba-scrisa-a-dacilor-video/

Un gând despre „EXCLUSIV >> Misterul CODEXULUI ROHONCZI: un fals sau limba scrisa a dacilor? (VIDEO)

 1. „De la daci nu au ramas foarte multe izvoare scrise, ”

  De la daci din pacate nu au ramas izvoare scrise ( nu ca nu au ramas prea multe).Ma refer la texte, documente, carti. Totusi, chiar daca manualele pot fi complet depasite, materialele istorice scrise nu sunt.Asta pentru ca au ramas izvoare scrise de la greci si, in special, de la romani.

  „Viorica Enachiuc a descoperit că textele Codexului au fost redactate în secolele XI si XII, într-o limbă latină vulgară (daco-romana), cu caractere moştenite de la daci.”

  Pai cum s-a ajuns la concluzia asta, daca nu s-au descoperit texte dacice? Cu ce s-a comparat? Altfel spus, Ovidius spunea clar ca limba „barbarilor” de la Tomis era de neinteles pentru el, iar latina era de neinteles pentru ei.Dupa cativa ani, el spune ca a invatat limba lor si chiar a compus niste poeme (unul fiind despre imparatul Augustus).Eh, aia ar fi interesant, daca s-ar gasi vre-un manuscris, macar cu unul din poeme. Am avea acolo un text in limba daca (chiar daca in mod oarecum ironic, venit tot de la un roman.

  „sa produca bare de fier de 40 de kg ” asta pare sa fie confirmata, dar:

  „(in timp ce romanii nu puteau sa topeasca in cuptoarele lor decat 25 de kg) ” asta nu am gasit-o nicaieri.De unde vine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s