DANIMARCA – CELE 2 MARI CARE NU SE AMESTECA INTRE ELE

Am gasit din intamplare o fotografie curioasa care m-a facut sa incep sa ma documentez asupra unui fenomen ciudat, si am incercat  sa gasesc si altele foto care sa ilustreze acelasi lucru:

Este vorba de un fenomen care se intampla in Danemarca, unde  o bucata de pamant (Grenen) are  plaja  udata de valurile a doua mari: Marea Nordului si Marea Baltica.

In largul orasului Skagen, intalnirea dintre cele doua mari care provin din parti opuse, determina o lunga linie care se vede neteda si perpendiculara cu orizontul.  Pe acea bucata de pamant valurile se unesc cu nisipul sosind si din dreapta si din stanga.

Diversitatea culorii pe care o au cele doua mari se datoreaza gradului diferit de salinitate care le impiedica sa se amestece una cu alta.

Sincer, mi se pare foarte ciudat ca doua mase de apa diferite nu se pot amesteca intre ele…Cu toata nestiinta mea tind sa cred ca cele doua ape nu se amesteca mai degraba din cauza curentilor dar nu pentru ca o mare e mai sarata decat alta: o apa cu alta apa ar trebui sa se amestece imediat,  nu vi se pare??

traducere din italiana : Gabriela Dobrescu

SURSA:http://blog.libero.it/neverdirenever/commenti.php?msgid=11485206&id=223264

Bineinteles ca acest articol m-a facut curioasa si pe mine si atunci si eu la randul meu am inceput sa fac cercetari. Din cate am aflat, fenomenul este cat se poate de autentic si pentru oamenii care traiesc in acele locuri este ceva normal, dar…..Cum e posibila o astfel de anomalie???

Unii au incercat sa ma convinga ca, coloratia diferita dintre cele doua mari se datoreaza fundalurilor lor  diverse numai ca in acest caz nu ar exista valuri intre ele. Cu alte cuvinte confluenta dintre cele doua ape provoaca valuri exact ca si cum acolo s-ar sfarsi teritoriul apei care se izbeste de un alt mediu. Priviti cu atentie prima si a doua fotografie. Fundalul diferit nu ar provoca valuri sau pete de culoare ca valurile intre cele doua ape.

Acest lucru este proba clara ca intr-adevar cele doua ape nu se unesc intre ele. Atunci cum este posibil un astfel de fenomen?? Salinitatea este o alta explicate care nu ma convinge pentru ca in nici un fel de experienta de laborator sau naturala nu se poate demonstra ca o apa cu salinitate inalta nu se poate amesteca cu o alta apa cu salinitate mai redusa.

Explicatia conform careia apa nu se amesteca din cauza curentilor marini, de asemenea nu ma convinge deloc pentru ca in mod practic curentii marini nu pot separa apele intre ele. Ar fi ca si cand as provoca cu o lingura un curent intre apa din pahar si o picatura de albastru de metil, de exemplu. Curentul format de lingurita mea amesteca apa cu solutia albastra, nu o tine separata.

Aceeasi situatie se gaseste in Oceanul Inghetat unde apa oceanului nu se amesteca cu apa dulce care vine din diferite rauri submarine. Cum e posibil???

Autore: Gabriela Dobrescu

 

Anunțuri

3 gânduri despre „DANIMARCA – CELE 2 MARI CARE NU SE AMESTECA INTRE ELE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s