MISTERELE MOAILOR DIN INSULA PASTELUI

Moaii asa cum ne sant aratai de obicei

Teorii despre Moai din Insula Paștelui sunt cu zecile, iar arheologii si cercetatorii se contrazic în mod constant privind modul în care au fost făcuti, de ce au fost creati, cum au fost transportati, cum au fost ridicati in pozitie verticala și așa mai departe. Puțini, însă, insista asupra anomaliilor care se gasesc în întreaga insulă, și cu atat mai putin se intereseaza de partea inferioara si posterioara a acestor  Moai.

 Multe, sau cele mai multe dintre fotografiile și studiile efectuate pe insula sunt concentrate asupra aspectului aparent al acestor statui si nu se merge cu cercetarea in profunzime.  Desigur, eu nu sunt un  arheolog și nu am fost niciodată pe Insula Paștelui, dar aș dori totuși subliniez câteva lucruri pe care doresc sa vi le semnalez.

 În primul rând  toate statuile, desi  par sa fie facute cu acelasi tipar  (sau mai bine zis par identice),  in realitate au diferite dimensiuni. Pentru acesta este suficient sa se studieze  fotografiile care ne sant prezentate, pentru a constata că printre statuile aliniate una  langa alta, cateva dintre ele sant  mult mai inalte decat majoritatea.

 
Baza de piatra si diferenta de inaltime

Dacă ar fi vorba de simpli paznici așa cum mulți vor sa ne facă să credem, statuile ar fi toate la felAtunci de ce ele sant diferite? Simplu. Pentru ca ele reprezinta zei sau eroi importanti ai unei civilizatii de mult apuse (prima opțiune, în opinia mea este mai valabila).

 
Panorama insulei unde se vad statuile diferite si diferenta de relief

Într-adevăr, cel mai bun mod pentru a explica diferențele de dimensiune dintre statuile aliniate una langa alta si puse de obicei pe platforme de piatra, ar fi  datorata diferentei  ierarhice a zeilor, lucru care unește practic mitologiile si povestirile despre zeii din luma intreaga. După cum se vede si în acest caz, una dintre statui  este mult mai mare decât celelalte și se află aproximativ la mijlocul grupului, asa cum sant toate reprezentările Panteonului divin pe tot restul planetei.

Un alt lucru important care nu este spus de obicei, este faptul că pe insula au fost gasite alte sculpturi de același tip, dar cu personaje diferite, iar in acest sens fotografiile  sunt puține și rare.

 
Un alt tip de statuie de pe insula
De asemenea  este greu să se audă vorbind despre faptul că pe insula există peșteri artificiale si ziduri de piatra, ramasite ale unei infloritoare civilizatii megalitice, chiar daca acest lucru nu este usor de admis. Se vorbeste chiar despre  tunele săpate artificial  in bazalt  derivate, în parte, din tuneluri de lavă vechi, care au  anumite părți reconstruite din caramida  bazaltica slefuita, făcute cu o tehnica similară celei pe care o găsim la Baalbek in  Liban sau în întreaga America de Sud.

 

Apoi, nu trebuie să uităm statuile au partea din spate sculptata cu adevarate scene ale unor evenimente astronomice, cu luptele între războinici, sau dintre zei, etc. Cand vor fi studiate aceste componente ale statuilor si in ce fel se va face acest lucru?

Nu cred ca se va intampla curand o asemenea „minune” deoarece dezlegarea acestor mistere ar putea sa ofere la final  multe răspunsuri la intrebari nerezolvate, dar aceste lucruri nu sant dorite.

 
Spatele unui Moai
Noi nu trebuie să uităm că insula are o parte de campie, aproape de nivelul mării, iar cea mai mare parte a ei este un platou imens cu vedere la mare si cu o rapa enorma deasupra. Moaii  alineati par sa protejeze zona de campie și se gasesc in jurul acestei arii privind catre mare în aceeași direcție. De ce? Ce privesc oare chipurile impietrite ale gigantilor din insula Pastelui?

 
Spatele unui Moai care aminteste de bazoreliefurile sumere
De ce se uita toti in aceeasi direcție? Ce este, sau ce venea din acea direcție? De ce Moai abandonati în timpul creării sunt situati în partea insulei accidentate și sunt plasati la întâmplare? De ce unii sunt întinsi și îngropati? De ce altii sunt cazuti in lateral, inainte sau inapoi?

As putea continua cu de ce-ul  întrebărilor, dar aș dori să spun ceva care nu este spus în mod normal despre Insula Paștelui.  Moai sunt cu  mult mai mari decat ne-au obisnuit ei sa ii vedem. Foarte multi sant completi nefiind  doar capete imense care ies din pamant ci statui care  au gambe si picioare. Cum a foat posibil sa  vina „ceva” care sa ii acopere cu pamant aproape in intregime și ce forța a avut acest  „ceva”, atunci când a ingropat acesti giganti  facandu-i sa se roteasca in marea lor majoritate?

 
Adevarata inaltime a unui Moai
Observand insula,  se pare ca un val imens de apă a innecat-o, aducand cu ea  o mare cantitate de moloz si noroi care a dus la prabusirea Moailor, rotindu-i sau  în unele cazuri  îngropandu-i complet.

Considerand ca Moai  intacti sunt cei mai expusi la mare, este logic credem valul a venit din partea opusă, deci valul trebuia fie atât de puternic și de mare incat sa se ridice la o inaltime de 100 de metri deasupra mării, trecand peste insula si facand ca namolul sa alunece in partea opusa a ei carand totul cu el, acoperind si  deplasand Moai în sus , dar neajungand sa distruga prea mult pe cei mai indepartati si pe cei de jos.  

 

Este evident, prin urmare, că insula, în special partea de campie, a trebuit să fie mult mai extinsa. Probabil valul despre care va vorbesc a maturat recifurile de corali  pe care se afla o parte a acelei imense insule si terenul unde s-a acumulat pamantul care a format câmpii și terase. De fapt, un alt lucru  despre care nu se spune nimic cand se vorbeste despre insula Pastelui  este ca unii Moai se gasesc sub apă și, ca de obicei, si in acest caz, exiata putine fotografii si  informații.

Un moai diferit si de dimensiuni reduse, in bariera de corali a Insulei Pastelui
Un alt mister al statuilor din Insula Pastelui, sant pălăriile roșiiPrincipalele zeitati poarta o palarie de piatra rosie, care a fost extrasa din partea cea mai indepartata a  insulei și care a fost oarecum adusa la vale pentru a fi pusa pe capul Moailor. Da, ati citit bine, pălării de piatră cu greutatea de 3 tone și poate si mai mult, erau  ridicate vertical deasupra Moailor inalti de 15 metri (5 etaje de bloc) și puse pe capetele lor.

 

Din păcate,  nu sunt în măsură să va dau răspunsuri definitive cu privire la misterele din această insulă ciudata, dar in mod sigur am exprimat o mare parte din întrebările care va vor face sa reflectati cu privire la adevărata identitate a acestei insule pe care mulți  oameni de știință oficiali ne învață ca ar fi fost locuita de războinici barbari care traiau în colibe facand sacrificii, deci incapabili sa construiasca asemenea sculpturi complexe fara a dispune de unelte necesare pentru a  le ridica atat pe ele cat si palariile lor rosii. Trebuie să considerăm că ceea ce nu stim despre acesta  Insula a Paștelui, ar fi faptul ca in realitate ea a fost cu mult mai mare decat este astazi, iar acesta micsorare a ei se datoreaza faptului ca cea mai mare parte a fost distrusa de apa.  

 

 
Straturile alternante de namol care au innecat insula si sculpturile sale gigantice
Încercați să vă imaginați un complex  cu temple în stilul celui din Atena, în Grecia, unde sculpruri inalte sant  vârful structurii la fel cum Moaii sant varfurile  insulei din Pacific.  De fapt,  in jurul zonelor  templelor  grecesti, romane , asiriene, babiloniene, sumeriene, egiptene, Maya, etc .. gasim de obicei siruri de statui sau statui singure pentru protectia structurilor interne ale complexului,  ca un avertisment pentru cei care nu au permisiunea de a intra în zona sacră, sau mai bine zis  în lăcașul zeilor de pe Pământ.

Articolo di Gabriele Lombardo / Traducere: Gabriela Dobrescu

Anunțuri

2 gânduri despre „MISTERELE MOAILOR DIN INSULA PASTELUI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s