LUIGI SERAFINI – CODEX SERAPHINIANUS / CARTEA CEA MAI STRANIE A LUMII

Codex Seraphinianus este numele uneia dintre cele mai ciudate cărţi publicate vreodată. Creată în perioada 1976 – 1978 de arhitectul şi designerul italian Luigi Serafini, cartea a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1981 şi de la acel moment şi până în prezent a cunoscut mai multe editări şi n-a încetat niciodată să uimească şi să încânte.

Codexul este o enciclopedie ilustrată a unei lumi stranii, scrisă într-un alfabet necunoscut, asemenea unui cod. De-a lungul anilor, mai mulţi lingvişti au încercat să descifreze acest limbaj şi să-i descopere sensul. Abia în 2009 Serafini a declarat că nu există nici un înţeles ascuns în spatele scrisului şi că şi-a dorit ca acest alfabet ciudat să-i creeze persoanei care încearcă să-l citească senzaţia frustrantă pe care o simt copiii în faţa unei cărţi pe care nu o înţeleg şi nu ştiu să o citească.

Lucrurile interesante nu se opresc aici. Ilustraţiile care umplu paginile codexului sunt şi ele extrem de bizare, o îmbinare de frumuseţe şi grotesc care ne dezvăluie o lume aparte, fantastică. Enciclopedia pare că ne prezintă într-un mod unic şi tulburător o lume extraterestră şi, chiar dacă apar în ea şi elemente ce amintesc de lumea zilelor noastre, ele capătă accente suprarealiste.

Ilustraţiile viu colorate abundă în detalii şi înfăţişează în cele 11 capitole ale cărţii diverse aspecte cheie ale straniei lumi, de la floră şi faună până la istorie, ştiinţă şi arhitectură. Vom întâlni desene reprezentând flori plutitoare, maşinării complicate, obiecte de îmbrăcăminte cum nu am văzut nici la cele mai extravagante prezentări de modă, creaturi ciudate, experimente ştiinţifice bizare şi multe altele. Şi copertele se păstrează în acelaşi tipar: pe una dintre ele, de exemplu, apare un cuplu care face sex şi care se transformă treptat într-un aligator.

http://bookaholic.ro/codex-seraphinianus-crampeie-dintr-o-alta-lume.html

IATA CARTEA INTREAGA AICI

Anunțuri

Un gând despre „LUIGI SERAFINI – CODEX SERAPHINIANUS / CARTEA CEA MAI STRANIE A LUMII

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s