HERACLION, ORASUL INGHITIT DE APE

Heraclion, imensa si impunatoarea asezare descrisa de Herodot in secolul 5 I.C a ramas pentru mult timp o enigma. Herodot povesteste ca dupa razboiul troian, statuia Elenei si a iubitului sau Paris au fost transportate pana in portul Heraclion din Egipt.

Aceste marturii ale sale au ramas la stadiul de povestiri sau legende, cum de altfel se intampla cu tot trecutul nostru atat de clar povestit de catre inaintasii nostii, pana in ziua in care francezul Franck Goddio nu a pornit in cautarea navelor de lupta ale lui Napoleon scufundate de Nelson in 1798, in mult cunoscuta batalie a Nilului.

Goddio nu a gasit navele franceze, dar s-a trezit in fata a ceea ce poate fi o alta descoperire fantastica a secolului XXI, asa cum a numit-o chiar el:  Heraclion, orasul inghitit de mare. Dimensiunile statuilor sant gigantice iar starea lor este optima datorita namolului care le-a protejat. Cine si cum le-a facut?  De ce acest oras zace sub mare? Ce imens cataclism a putut sa mute de la locul lor aceste gigantice opere de arta?  Cum au ajuns pe fundul marii  statuile lui Iside, Osiris si Horus, sute de amulete si sculpturi ale zeilor egipteni?

Se presupune ca o parte din acest imens tezaur rapit de ape, se gasea in palatul reginei Cleopatra unde a fost incoronata Regina Nilului. S-au gasit de asemenea zeci de sarcofage cu animale mumificate si o serie de incizii hieroglifice foarte bine conservat.

In acest fel inca un mit a devenit realitate, in ciuda celor care nu cred in basme si a oamenilor de stiinta care ne ascund adevarul. Desi ei incearca din rasputeri sa ne convinga ca aceste statui sant pe fundul oceanului doar de 1200 de ani, parerea mea este ca ele apartin in realitate aceleiasi civilizatii antice a gigantilor care aveau o super tehnologie si erau foarte departe de primitivismul in care se traieste astazi, pentru ca civilizatia lor infloritoare a lasat marturie opere nemuritoare care au invins timpul, pe intreaga planeta.

GABRIELA DOBRESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s