Ceauşescu a vrut să exploateze gaze de şist

 

Ceauşescu a vrut să exploateze gaze de şist

Ceva l-a speriat ÎNGROZITOR și l-a oprit

Întrebarea e logică: cum de ştiu americanii unde să foreze după gaze de şist în România?

Adică, au mers exact în Vaslui, exact în Pungeşti şi au concesionat o parcelă anume, nu altceva… Cum?

Exactitatea aceasta are o poveste halucinantă, relatată de prof. univ. dr. inginer petrolist Marian Rizea (foto dreapta), colonel (r) pe probleme de contrainformaţii economice.

Marian Rizea“Nu se ştie cum, dar este lucru dovedit că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales către sfârşitul său, inginerii şi geologii germani ajunseseră să posede hărţi cu perimetrele gazelor de şist din Moldova şi Dobrogea. În zona Costineşti-Tuzla şi între Vama Veche şi Duranculak, în Bulgaria, au existat chiar colonii de ingineri şi tehnicieni nemţi, militari şi civili, care prin 1943-44 sondau şi cartografiau locul.”

– ne-a explicat Rizea (foto).

După război, aceste hărţi au ajuns la americani, nu la ruşi, iar după 1970 s-a legat o prietenie deosebită între Ceauşescu şi preşedinţii Statele Unite, respectiv Richard Nixon, Gerald Ford şi James Earl Carter.

Proiectul secret se numea «Zebra»

În acest context, Ceauşescu a primit de la americani hărţile şi specialiştii necesari pentru configurarea în secret a extracţiei gazelor de şist în parteneriat româno- american.

L-a speriat cutremurul din 1977

“Dacă petrolul nu era o problemă la vremea respectivă, gazele naturale clasice autohtone, necesare pentru o industrie chimică supradimensionată, erau insuficiente.

Ruşii ne exportau gaz metan puţin şi scump, pentru că nu vedeau cu ochi buni independenţa noastră economică. Atunci s-a ajuns la un plan de extragere, împreună cu americanii, a gazelor de şist, proiect ce a primit numele de cod «Zebra».

În martie 1977 a intervenit însă cutremurul, iar de atunci, Ceauşescu, sfătuit de specialişti, a abandonat ideea exploatării gazelor de şist, pentru că poate influenţa mişcarea telurică, în special în zonele unde plăcile tectonice produc periodic seisme, cum este cazul Vrancei.”

– ne-a explicat Marian Rizea.

Fracturarea hidraulică poate produce cutremure

Aşa arată un zăcământ de gaze de şist, în comparaţie cu pungile clasice de gaze naturale

harta gaze

Conform prof. univ. ing. dr. Marian Rizea, exploatarea gazelor de şist, care sunt gaze naturale din interirul unor pietre, se face prin fracturare hidraulică, care înseamnă ruperea rocilor pentru eliberarea gazului, prin intermediul unui jet puternic de lichid.

Pericolele acestui procedeu sunt:

 • riscul grav de poluare a apelor din pânza freatică şi râuri cu substanţele chimice conţinute de lichidul injectat în structura geologică, substanţe care au drept scop “înmuierea” rocilor;
 • risc de provocare a unor cutremure de suprafaţă de până la 6 grade pe Richter, foarte periculoase, şi de
 • riscul de explozii şi deflagraţii pe o rază de mii de kilometri pătrați de la locul extragerii. Pot fi afectate, practic, judeţe întregi;
 • influenţare a declanşării unor seisme în faliile predispuse unor asemenea fenomene, cum este zona Vrancea.

MAI MULT: Conform studiilor de până acum, în subsolul României ar exista 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, care ne-ar ajunge pentru 100 de ani.

sursa: http://stareanatiunii.com/ceausescu-a-vrut-sa-exploateze-gaze-de-sist.html

11 gânduri despre „Ceauşescu a vrut să exploateze gaze de şist

  • de ce draga sant nebuna? articolul este scris de cineva care a vorbit cu persoane destul de atotstiutoare despre aceste lucruri care sant mai mult decat adevarate. americanii vor sa distruga rosia montana asa cum romanii au distrus aceeasi rosia montana acum 2000 de ani. e importanta rau asezarea asta, nu?

   • Regret că trebuie să vă jignesc dar o meritați. Într-o țară cu populația și așa îndobitocită d-voastră (și mulți alții desigur) nu faceți decît să răspîndiți zvonuri, fantezii, legende, baliverne ale unor escroci sau maniaci, pseudo-știință sau anti-știință precum și alte rele (în cea mai mare parte). Poate o faceți din lipsa unei pregătiri tehnico-științifice corespunzătoare, poate vă lipsește cultura generală sau nu aveți discernămîntul necesar pentru a selecta sursele de informații, poate sunteți o femeie singură care se plictisește și căutați o scăpare în această activitate (dacă este așa alegeți altceva mai sănătos și util în primul rînd pentru d-voastră). Veți găsi, nu-i vorbă, destui nătăfleți, semianalfabeți, sectanți, schizofrenici etc. care cred orice fără să verifice (unde trebuie !). Sfatul meu este să renunțați la aiurelile astea și să vă găsiți o preocupare serioasă. Nu o să mă credeți, dar nu formulez aceste critici într-devăr dure din răutate sau din vreun interes. Dar mă irită la culme credulitatea, bigotismul, analfabetismul acestui popor !

   • regret si eu ca nici in ultimul ceas adormitii nu se trezesc. adica cu se indobitoceste tara care stie ca era mai bine in tara ta fara iesire la misei decat in mizeria in care se traieste azi. doare sa recunostem ca cesausescu nu a vandut acesta tara si nu a vrut ca poporul sau cunoasca clica de secelerati ai lui bildenberg, rochilds si rockefeler??hai sa nu mai facem pe patriotii uniunii europene ci sa ne vedem de tara asta care peste putin nu va mai exista.

 1. Nu il lasa pe labagiu sa te descurajeze. Daca nu ii place informatia, poate sa mearga linistit sa citeasca unde ii place, ce ii place. Eu te apreciez la maximum. Toata stima!

  • Nu se citește ceva în primul rînd fiindcă îți place ci deoarece este ceva serios documentat și ți-ar putea fi util. Și asta toată viața. Internetul nu conține doar prostii – dar trebuie să ai un anumit nivel de cultură și inteligență pentru a separa grîul de neghină. Dacă îți mai place poți citi povești pentru copii dar nu confunda informația corectă și știința cu poveștile de adormit copiii.

   • desigur tot asa cum nu se poate confunda informatia de importanta nationala in care dragusanca si-o trage cu altul si seicul victor face bairam cu 6 fete in timp ce se intampla asasinarea unui pilot despre care nu se prea vorbeste. diferenta este ca ceea ce fac eu este fara bani pe cand cea facuta de ei este pe bani grei si o vede toata tara. hai sa nu mai facem pe ofesatii cu cei care au curaj sa mai spuna cate ceva si sa tacem cand platim ca sa vedem mizerii la televiziune.

   • Ai o cultura Nicolae ca in loc sa vorbesti despre subiect tu jignesti persoane,daca te as vedea in fata sa mi vorbesti si sa mi spui ce te deranjat subiectul asta te as lega de sonda de forare a americanilor,revenind la subiect,toti vor sa ne jecmaneasca ne iau resursele si apoi tot noi suntem luati in ras din cauza coruptiei

 2. Cum de ştiu americanii unde să foreze după gaze de şist în România 🙂
  Americanii n-au venit la ghici, si pe timpul lui ceașcă s-au făcut prospecțiuni (eu si acum stiu exact unde au forat pe la bunici pri zona, lăsaseră si niste markeri) iar toate documentele respective ca prin minune au fost desecretizate (dupa asa zis-a revolutie, li s-a scos si caracterul de importanta strategica) si au disparut, nu a mai ținut nimeni evidenta unde ajung, chiar cineva de pe la secu (care se ocupa cu asa ceva) se arata surprinsintr-o emisiune cum de au dispărut niște documente strategice de siguranța energetica.
  Acum puneți problema cealaltă „Cum de ştiu americanii unde să foreze după gaze de şist în România” 🙂 pam pam
  Si nu s-a intamplat numai la gazele de șist, si pe la Rosia au dispărut documente cu ani de cercetări si prospecțiuni despre metalele găsite acolo 😛 (ghiciți unde sunt acum)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s