Se schimbă Sfinții

Așa se aude  prin nu știu ce sate sau comune. A început în 2001, dacă mai țin minte bine când pe pereții unei biserici din Alba, unde printre sfinți, chiar la intrare, și-au făcut apariția trei personalități celebre din lumea de azi care privesc enoriașii ce intră în lăcașul Domnului. Cei trei, Bush, Papa Ioan Paul al II-lea și Gorbaciov, după spusele preotul paroh Alexandru Coman sunt cei care au redat libertate bisericii de sub umbra comunismului la fel ca și în anul 313 când Constantin cel Mare a dat libertate manifestărilor religioase. Pe lângă cei trei în biserică se mai găsesc nume cunoscute. Nume precum George Coşbuc, Lucian Bla­ga şi Octavian Goga, darși Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu.

Dar cum românu-i invidios, au început să apară și în alte biserici portrete ale oameniilor ce au reprezentat românia peste hotare sau în interiorul granițelor. Să luăm de exemplu biserica romano-catolică din Orșova, care îi are pictați pe  Lenin, Lennon Florin Piersic și pe Nadia Comăneci.  Poate sunt doar eu mai împotrivă, dar nu mi se pare în regulă ca pe lângă sfinții autentici să apară actori, muzicieni sau președinți străini. Dar cum internetul este vast dau de o groază de biserici care au pictați oameni în costum printre sfinți, pe zidurile lor. În satul Cocoreni, din comuna Bâlteni, biserica îl are pe Titus Stoichițoiu.

Biserica Sf. Gheorghe din Vadu Roșca îl are pe Gigi Becali împreună cu familia sa, domnul Becali mai aparea și pe peretele de la intrarea în Mănăstirea de la Maglavit. Acum a fost dat cu var peste din cauză că muncitorii au făcut o lucrare de mântuiala. După ce a dat bani(mulți) pentru biserică să fie dat jos pentu munca unor muncitori, mi se un pic cam mult. Dar fie, uitați pozele cu Becali, prima este de la Vadu Roșca, iar a doua de la mănăstire.

Goana după portrete de “sfinți” pictați pentru că au dat bani la ridicarea acestor locuri de cult, a început ieri când am citit despre fostul primar Toader Silea. Între anii 1996-1998 a ridicat o biserică, iar acum sătenii se roagă la un actual consilier și fiicele lui deoarece este pictat pe pereții “Adormirea Maicii Domnului”. În poză(jos) se poate vedea  preotul paroh actual Silviu Horga.

Ultimul prezentat este actualul deputat Laurențiu Nistor care se găsește pictat în biserica “Sfântul Nicolae” din satul Bejan. La rândul lui primar în comună, până în anul 2008, a ajutat prin donare de bani la renovarea bisericii. Dl. Nistor pictat întrun costum albastru, situat între sutanele Înaltului  PreaSfinţitului Timotei și Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop, privește enorașii la ieșirea din cult.

Nu vreau să imi pun lumea în cap, dar sincer vă spun că nu îmi place cum arată un costum modern pictat într-un lăcaș ce ar trebui să fie sfânt. Se supărau oare dacă puneau o placă în care să mulțumească, cu-i doreau pentru ce doreau? Doar mă întreb.

http://etescart.wordpress.com/2010/10/07/se-schimba-sfintii/

Reclame

2 gânduri despre „Se schimbă Sfinții

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s