Ada Kaleh, fostul paradis exotic, menționat și în legendele grecești! Povestea insulei scufundate în Dunăre

Ada Kaleh, fostul paradis exotic, menționat și în legendele grecești! Povestea insulei scufundate în Dunăre VIDEO#1

 In anul 1970, insula Ada Kaleh, un colt de rai aflat de mii de ani in mijlocul Dunarii, a disparut pentru totdeauna sub ape, lasand in urma legende si regretelor celor care au locuit aici sau au vizitat macar o data un loc care fusese unic in lume.

Din dorinta de modernizare, autoritatile romane au decis, in 1956, sa construiasca hidrocentrala de la Portile de Fier.

Proiectul avea sa duca la formarea unui lac de acumulare si la scufundarea micutei insule Ada Kaleh, un sacrificiu considerat neisemnat pe atunci, cu atat mai mult cu cat fortareata de acolo a fost mutata pe insula Simian.

Desi multi locuitori din Ada Kaleh au sperat mereu intr-un miracol, inevitabilul s-a produs in anul 1970. Au fost salvate de la disparitia numai zidurile fortaretei si mormantul lui Miskin Baba, considerat un sfant musulman de catre locuitorii insulei.

insula Ada Kaleh 6Desi la inceput insula Simian a cunoscut o scurta perioada de dezvoltare, construindu-se aici un restaurant si un strand, curand a fost abandonata.

Acum, totul este in ruina, nimic nu este valorificat din punct de vedere turistic si putini dintre cei care trec “pe la Cazane” stiu ce se afla pe acel petic de pamant.

Insula Ada Kaleh (care in limba turca inseamna „Insula Fortareata”) avea numai 1,7 km lungime si 500 de metri latime, fiind populata in special de etnici turci.

In trecut, era celebra pentru preturile reduse la delicasele turcesti, bijuterii si tutun, zona fiind scutita de impozit, dar si pentru parfumul de trandafir obtinut de localnicii de aici.

insula Ada Kaleh 2Halvaua si halvita, smochinele umplute cu nuca, serbetul de menta, erau deserturi irezistibile pentru turistii care veaneau aici sa se relaxeze intr-o atmosfera orientala, exotica.

Pana in anul 1430, cand numele Ada Kaleh a devenit oficial, micuta insula a avut mai multe denumiri. Prima data apare in scrierile motologice grecesti, fiind mentionata ca locul in care eroul Hercule s-a luptat cu uriasul Geryon si i-a luat cirezile de boi. Insulita se numea atunci Erythia.

Tot aici este mentionat “tinutul hyperboreenilor”, de unde Hercule a luat maslinul sacru, pentru a-l duce in Olimpia, la Templul lui Zeus. Intr-adevar, aici existau multi maslini salbatici, datorita unui climat mediteranean specific.

Interesanta vegetatie a fost mentionata si de istoricul Herodot, care cunostea insula sub numele de Cyraunis.

Fortareata de aici, care acum se afla pe insula Simian, a fost construita in anu 1689, de armata austriaca, pentru aparare impotriva Imperiului Otoman.

Bucata de pamant a ramas sub stapanire turceasca pana in anul 1920, cand a devenit teritoriu romanesc, populatia insulei ramanand insa mjoritar turca.

Farmecul insulei Ada Kaleh nu a fost uitat chiar de toti. Dupa cum scrie publicatia National Geographic, un deputat turc din Parlamentul Romaniei, Iusein Ibram, vrea sa reconstituie pe Simian atmosfera si comunitatea de pe Ada Kaleh. Ramane de vazut daca aceasta dorinta i se va putea indeplini.

Pana atunci, autoritatile romane privesc nepasatoare cum soparlele se catara pe zidurile fortaretei de pe Simian, iar vegetatia acopera incet-incet monumentele.

Din cand in cand, cate o masina opreste pe soseaua de pe malul Dunarii, iar calatorii coboara si privesc uimiti spre limba de pamant din mijlocul apei, intrebandu-se retoric “oare ce-i acolo?”

SURSA: http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/Mistic/ada-kaleh-fostul-paradis-exotic-mentionat-i-in-legendele-grece-ti-povestea-insulei-scufundate-in-dunare-video–89592.html
(surse foto: facebook.com/banatuldealtadata; insulaadakaleh.blogspot.ro)

 

3 gânduri despre „Ada Kaleh, fostul paradis exotic, menționat și în legendele grecești! Povestea insulei scufundate în Dunăre

  1. Pingback: Ada Kaleh, fostul paradis exotic, menționat și în legendele grecești! Povestea insulei scufundate în Dunăre | Extraterestrii Printre Noi | radupopescublog

  2. Hakuna matata , forumistii ? A ce mai faceti ? Vacantzili de vara a fost la inaltzimea asteptarilor ? Voi incepe postarea mea cu un scurt mesaj pentru doamna Gabriela . Draga Gabi – nu te supara ca má adresez asa , caci nu e o lipsa de respect in niciun caz – trebe sa-ti marturisesc ca la multe má asteaptam io numa la un raspuns de apreciere din partea ta nu !! Am ramas buimac pretz de citeva secunde . Dará mi-am revenita si am recitit postarea ta . Tot ce pot sa spun deocamdata e ,, Multumesc ,,. Si acuma sa purcedem cu postarea propiu zisa . Cinva Abraham Lincoln spunea ceva de genu : ,, Poate fi inselata o parte din lume pentru un timp . Poate fi inselata o alta parte de pentru f. mult timp . Dar nu poate fi inselata toata lumea pentru totdeauna !!,,. Má isplic . Cu putin timp in urma , un american , crez ca e arheolog , nu sint sigur , a facut rost de un fragment de os din squeletul unui animal prehistóric . S-a dus cu el la un laborator si datorita contactelor luí , a analizat segmentu de os . Intre alte analize , Rezultatu analizei cu carbón l-a datat ca avind 5000 de ani !!! Imposibil , veti spune voi . Si pe buna dreptate . Stiintificii oficiali ne asigura ca dinosaurii si compania a disparut acu vo 65 de milioane de ani . Ca un meteorit a impactata planeta noastra si s-a ales prafu de dinosauri ! Teoría asta am crezut-o si io multa vreme . Dará cu citiva ani in urma cin eram in Frantza , m-am pus pe documentare mai ca lumea si m-am trezit cu o intrebare : Bine , bine , pamintu a fost lovit cu o fortza nimicitoare , a fost intuneric mult timp , o atmósfera irespirable , etc , etc. Bun . Dará cum dreak se face ca numa dinosaurio a disparuta ? Célelante forme de víata , despre care se spune ca ar hi evoluata cum de nu s-a piérdut in catastrofa ? De ce numa dinosaurii ! Din interese , din teama sau din ignoranta , múlti stiintifici nu vrea sa spuie care e adavaru ! Niciun dinosaur n-a murit din cauza impactului pamintului cu un meteorit ! Vrajeli de mahala ! Americanu nostru , cel cu osu prehistóric , cin a inceput sa spuie ca osu apartine unui animal prehistóric care are o vechime mai mica decit 65 de milioane de ani , si mai ales ca s-a descoperit resturi de carne si tzesuturi !!! , a fost imediat dat afara de une muncea , amenintzat ca daca nu-si tinea gura o incurca urit si a fost ignorat de o buna parte a colectivitatii stiintifice . Ai teorie care circula intr-un cerc relativ restrins si care spune ca mastondontzii si alte animale asemanatoare a disparut in urma potopului ! Nicidecum acu 65 de milioane de ani !! Va urma .

    • marinica, eu te apreciez din suflet, nu pentru ca am vreun interes ca sa te perii, ci pentru ca sinceritatea, cultura, indoielile sau certitudinile tale sant dovada clara ca tu, ca si mine, incerci sa descoperi, sa intelegi, sa aflii sa divulgi o parte din ceea ce stii, ai constatat, ai vazut sau ai dedus. noi nu santem in copetitie ci in aceeasi barca. kiss

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s