România este concesionată străinilor în proporţie de peste 70% din suprafaţă

Peste 70% din teritoriul României a fost concesionat pentru exploatarea resurselor naturale. O parte însemnată este dedicată gazelor de șist, concesionări făcute în mare taină. La fel se doreste să se înceapă şi exploatarea lor! Până în prezent, în România au fost concesionate, în mod ilegal, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, zece perimetre în vederea explorării sau exploarii și exploatării hidrocarburilor.

Pentru restul perimetrelor de pe hartă, nu au fost incă semnate acorduri de explorare si exploatare, existând doar concesiuni. Din cele 10 acorduri incheiate, singurele acorduri declasificate la cererea societății civile sunt cele trei acorduri petroliere deținute de compania Chevron in Dobrogea.  Restul, sunt secretizate. Motivul…invocarea secretului comercial!

harta-exploatare-petrolie_Suprafețele-concesionate-de-ANRMGuvernele care s-au succedat la conducerea ţării din 2000 până astăzi au semnat nu mai puţin de 59 de acorduri petroliere ce fac posibilă, în viitor şi în anumite condiţii, exploatarea gazelor de şist.

Dezbaterile ce au început zilele acestea, după ce localnicii din comuna Pungeşti din judeţul Vaslui s-au revoltat împotriva companiei americane Chevron, s-ar putea extinde în viitor în multe din judeţele ţării.

Asta şi în condiţiile în care lucrări de explorare ce au loc în 60 de perimetre vor indica prezenţa gazelor de şist şi se va apela la metoda fracturării hidraulice pentru extragerea acestora.Suprafaţa perimetrelor în cauză nu e mică. Unele din acestea au suprafeţe ce ocupă cam cât 1-2 judeţe.

Beneficiarii: multinaţionale şi off-shore-uri

Cu începere din 1997, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a semnat cu 30 de firme acorduri de concesiune pentru explorare-dezvoltare şi exploatare a resurselor de hidrocarburi. Trebuie precizat că nu în toate perimetrele vor fi descoperite gaze naturale şi, nici nu este obligatoriu să fie folosită fracturarea hidraulică în extragerea acestora.

Lista beneficiarilor de concesiuni cuprinde companii de stat precum Romgaz şi Compania Naţională a Huilei (actuală Societatea Naţională a Huilei), firme private importante precum OMV Petrom, Lukoil şi Rompetrol, dar şi multe firme de apartament sau off-shore-uri necunoscute cu acţionari ascunşi de ochii publici.

Lista ANRM include 59 de acorduri petroliere semnate (gaze sau ţiţei). Un număr de zece dintre acestea sunt amplasate în bazinul Mării Negre.

Restul sunt teoretic candidate în categoria posibilelor explorări de gaze prin fracturare hidraulică. Multe locuri, precum cele de la graniţa judeţelor Vaslui şi Galaţi sau zona 2 Mai-Vama Veche, ce aparţin Chevron, se află fie în zone turistice, fie în arealuri protejate pin proiectul Natura 2000.

Legal, există un singur fel de gaze

Harta-gazelor-de-şist-din-RomâniaImpresia că ANRM acordă de la bun început, prin acordul concesiune petrolieră, un aviz de explorare a perimetrului prin metoda clasică sau prin cea a fracturării hidraulice este forţată. Totuşi, ceea ce aprobă ANRM este însă destul de neclar deoarece toate acorduriele de concesiune petrolieră sunt incluse în anexe secrete la hotărârile de guvern prin care acestea sunt aprobate.

Legea petrolului din 2004, care stă la baza acestor acorduri, nu conţine noţiunea de gaze de şist. Sintagma face referire la procedura de exploatare, nu la tipul resursei din sol extrase. Legea petrolului defineşte gazele ca fiind cele ”libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat”.

Hotărârile propriu-zise ale Guvernului sunt şi ele vagi

”Prin explorarea perimetrului (…) situat într-o zonă caracterizată printr-un grad de cercetare mai redus, condiţii morfologice dificile şi o structură geologică cu un grad mare de risc, sunt create premizele evidenţierii unor noi zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale. Lucrările de explorare sunt necesare pentru descoperirea unor resurse şi rezerve de hidrocarburi, în zone neexplorate sau în zone situate la adâncimi mari în vederea cercetării” – explică Guvernul Victor Ponta necesitatea aprobării unui astfel de acord.

Numai în luna decembrie 2012 acesta a aprobat cinci acorduri de concesiune petrolieră, perimetrele find amplasate în judeţele Bihor, Arad şi Timişoara.

Suprafetele-concesionate-de-ANRM “Acordurile petroliere permit orice, dar sunt urmate de tot soiul de aviz, acorduri ale ANRM, certificate de mediu, acorduri de construcţie etc. De exemplu am înţeles că Chevron a obţinut aviz pentru tehnica clasică de explorare. Dacă vor dori să folosească tehnologii de fracturare vor trebui să ia din nou acorduri”, spune Otilia Nuţu, expert în domeniul energiei.

Solicitată de către „România liberă“, ANRM a refuzat ieri să explice dacă acordurile şi actele adiţionale semnate cu cele 30 de firme beneficiare prevăd tehnologia de explorare folosită, posibilitatea ca aceasta să fie cea a fracturării hidraulice, în câte perimetre s-a dat acceptul extragerii de gaze naturale. Neoficial însă reprezentanţi ai ANRM au încercat ieri să liniştească lucrurile. Potrivit lor, întreaga procedură de explorare este sub controlul agenţiei, iar trecerea la fazele ulterioare de exploatare presupun organizarea unor noi licitaţii.

 Sursa: http://www.romanialibera.ro/

2 gânduri despre „România este concesionată străinilor în proporţie de peste 70% din suprafaţă

  1. Hakuna matata , forumistii ! Halal romani ! Din cele citeva milioane de locuitori cit are tara , nu s-a gasit niciunu care sa poata fi presedinte ! Cu tot respectu pentru comunitatili conlocuitoare , dupa umila mea opiniune ar hi trebuit ca presedintelui sa hie roman get-benet . La urma urmii romanii este mai múlti decit cetatenii acestor comunitati . Dará , ca de fiécare data in víata política a Romaniei trebe sa se intimple si … surprize . Cu unili mici isceptii , Electoratu roman in general este atita de decepcionat de catre clasa política ( or si care ar hi ea ) incit voteaza mai mult din civism decit din convingeri político-soceale . Este de remarcat ca izista civismu acesta . Dupa preluarea funtziei de presedinte , va urma neste mariri de taxe si impozite . Dará pentru asta nu trebe críticat presedintili . Este lucruri normale care se intimpla in víata política si soceala a tuturor tarilor . Ceea ce este diferit de la o tara la alta , este nivelu acestor mariri , má ntelegeti . Iara dimensiunili astea , daca poci sa spui asa , are legatura cu nivelu de dezvoltare a económiei tarii respective in primu rind si cu lacomia políticilor in al doilea rind . Si cum in Romania de la o vreme incoace s-a pus boii inaintea carului in víata político-soceale , vedem cu totii rezultatili . Caci políticii se gindeste mai intii la buzunaru luí . Poporu ? Pai e alta treaba . E bun sa votezi si gata ! Poporu nostru a cunoscut in trecut despotismu domnitorilor (dar cu sigurantza mult mai patriotzi) care nu lasa spatiu mult poporului pentru a trai in democratie . Dupa aia a vinita panarama de rege din Germanía care a infundat miinili pina deasupra coatelor in biata Romanie. A vinita un coate goale si s-a ajuns ,el si famelia luí . Dupa aia a vinita rusii care a instalat dictatura comunista . Dupa aia asa zisii noii liberali-democrati ( fosti comunisti care de-acuma se dadea drept iubitori de libertate !!) care nu face alceva decir sa subjuge Romania intereselor straine cu motivu ca trebe sa deschizi drumu pietzei prívate . Má rog . O noua página se intoarce in víata Política a Romaniei . Cel putin sper ca nou presedinte sa introduca un pic de ordine , disciplina si higiena soceala in víata Romaniei . Caci el este neamtz , si stie de astea .

  2. Fara sa vreau asociez perioada in care traim cu perioada fanariota despre care am invatat la scoala. Diferenta ar fi ca actualii conducatori nu sunt de neam strain, ci nascuti ca noi ceilalti in Romania.
    La fel de hoti, la fel de pusi pe imbogatire, la fel de indiferenti fata de cei care-i platesc. Ei, conducatorii ar trebui sa fie managerii averii si bunastarii nationale (paltiti de noi) si nu stapanii nostri.
    La o companie multinationala, daca managerii fura banii vor fi promovati? Nu, ba chiar platesc in justitie greselile.

    In concluzie, guvernantii nostri ar trebui sa simta ca sunt in slujba noastra (platiti de noi) si a Romaniei si nu stapanii nostri si ai tarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s