gabriela dobrescu-Adevaratul trecut al omenirii, scris in mituri si legende/parte 5

Dogonii, tribul african care cunostea secretele zeilor

In continentul african, locuieste in statul Mali, un trib de bastinasi, cunoscuti sub numele de Dogon. Este un popor care se ocupa cu agricultura si cu cresterea animalelor. Sistemul lor social e structurat in sate indipendente. Acest popor a avut primul contact cu lumea civilizata  la inceputul anilor 1900 o data cu sosirea in acele parti a doi oameni de stiinta francezi:  Marcel Griaule si Germaine Dieterlen. Acestia au reusit sa se integreze in tribul lor, reusind sa si-i apropie, sa-i studieze, sa le cunoasca traditiile, cunostintele si comportamentul.

francezii

Au ramas acolo 20 de ani si tot ce au reusit sa descopere despre acest misterios popor a fost adus la cunostinta lumii stiintifice. Dogonii erau buni lucratori in lemn si piesa lor cea mai importanta era masca care era utilizata la ceremonii, la dans si in riturile funerare. Masca lor era deosebit de stranie dar amintea de marii lor maestri care i-au invatat o parte din stiinta lor. Masca reprezinta constelatia Cainele Mare, asa cum vedeti in fotografiile de mai jos.

dogon 18 masca
sirius
dogon 14 masca
dogon 19 masca
dogon 15 masca
dogon 13 masca

Sarbatoarea lor cea mai importanta este Sigui si se celebreaza o data la 50 de ani. Este o sarbatoare inchinata stelei Sirius, pe care ei in mod inexplicabil o cunosc foarte bine din vremuri foarte vechi. Ei stiau ca se trateaza de un sistem de trei stele, din care steaua Sirius, numita si Sirius A, este cea mai mare si mai importanta. Aceasta, mai are in apropiere alte doua companii stelare din care una e invisibila cu ochiul liber. Aceste insotitoare ale stelei Sirius A, au capatat numele de Sirius B si Sirius C.

Sirius B, in limba Dogonilor este numita Po-Tolo. Numele acesta straniu pe care bastinasii l-au dat acestei stele nu a fost ales intamplator de ei. Ei au denumit steaua in acest fel deoarece in limba lor, aceste cuvinte inseamna particularitatile pe  care le are aceasta stea. Astfel, Po este numele unei mici plante graminacee care este foarte grea, foarte densa, pe cand Tolo inseamna stea. Planta pe care Dogonii o numesc Po, in lumea noastra se numeste Digitaria si este planta cu cea mai mare densitate fata de marimea sa liliputana. De curand, lumea stiintifica a descoperit ca Sirius B, este o micuta stea alba care are o densitate extrem de mare. Din aceasta cauza ei au numit-o Digitaria. Cu alte cuvinte, Dogonii stiau dinaintea savantilor, ca a doua stea a lui Sirius este micuta si cu o densitate extrem de mare fata de sora ei mai mare.

Dogonii mai stiau ca Digitaria se invarte in jurul lui Sirius A pe o orbita eliptica, intr-o perioada de 50 de ani. Cunosteau pozitia lui Sirius A  fata de orbita descrisa de Sirus B, care este departata 8,6 ani lumina  de pamant. De asemenea ei le-au spus francezilor ca steaua Sirius A este steaua principala a constelatiei Cainele Mare. Sirius B a fost descoperita de lumea stiintifica in anul 1862, cu 500 de ani mai tarziu fata de Dogoni, cand Alvan Clark reuseste sa demonstreze ca Sirius A nu este o stea singura.

Ca si cand aceste cunostinte nu ar fi fost de ajuns, Dogonii mai povesteau la acea vreme de o alta stea. Ei spuneau ca in afara stelei principale Sirius, pe care ei o numesc Maya sau Sorgo si a lui Po-Tolo, mai exista o alta stea care acompaniaza Po-Tolo in rotatia ei in jurul stelei principale. Aceasta stea, este de 4 ori mai usoara decat Sirius B si se roteste in jurul lui Sirius A in 6 ani. Ceea mai interesanta parte in toate aceste descrieri este ca lumnea stiintifica nu avea habar in acele vremuri de aceste cunostinte. Ei au descoperit a treia stea abia in anul 1997, deoarece ea nu se poate vedea cu ochiul liber. Cu alte cuvinte, un popor pe jumatate salbatic, dupa cum le place sa ii numesca, avea cunostinte mult mai avansate si mult mai vaste decat aveau ei.

Dogonii sunt un popor antic care nu a putut fi atins de nici un fel de religie dar mai ales de religia monoteista care s-a intins ca o caracatita acoperind tot pamantul. Primul contact al lumii cu ei a existat de abia in anul 1932, de aceea toti au ramas stupefiati de atata stiinta cata poseda acest popor rupt de lume. Pe langa vastele cunostinte despre Sirius, ei mai stiu ca Jupiter are 4 sateliti, ca Saturn este inconjurat de inele, ca galaxiile se dezvolta in spirala si ca viata exista peste tot. Dar Dogonii nu cunosteau doar calendarul stelei Sirius ci si unul solar si aveau un calendar agricol  particular. Mastile stranii pe care si le fac reprezinta casele maestrilor, iar inaltimea lor poate atinge 7-8 m, aceasta simbolizand legatura pamantului cu cerul. Casele si societatea lor sunt extrem de complexe. In imbracamintea si portul lor abunda culori vii si vesele, satele sunt asezate dupa reguli de ei stiute, casele sunt durabile si frumos ornamentate, iar oamenii sunt muncitori si intelepti. Nu fac usor prietenii cu omul alb, iar traditiile si obiceiurile lor sunt pastrate cu sfintenie, neuitand nici cele mai mici particularitati de veacuri.

Sate al dogonilor

dogon 1
dogon 22
dogon 2
dogon 21
dogon 23
dogon 10
dogon 9
dogon 7
dogon 8
dogoni 20

Cum au reusit ei sa aiba aceste cunostiinte, cand stiinta a descoperit aceste lucruri doar in secolul XX? Ei bine, raspunsul ni-l dau tot ei, dezvaluind cu mare mandrie sursa cunostintelor lor nemaiintalnite. Ei se considera un popor al cerului deoarece originea lor nu este pamanteana. Povestea lor este asa.” Noi stim ca am venit aici in secolul VI, mai precis in anul 587, an care corespunde celui de al unsprezecelea Sighi. Inainte de a deveni Dogon, stateam in Egipt, in Assuan. Am fost asezati aici de Nommo, zeii cerului. Acesti calatori printre stele au sosit pe pamant in numar de opt si ei sunt inaintasii nostri. Nommo au cunostinte mult superiore fata de noi, iar aspectul lor e de jumatate oameni si jumatate pesti, adica anfibii. Nommo au venit pe pamant cu nava lor rosie intr-un nor de fum, care scotea tunete si fulgere. Acestea erau extrem de puternice pana in momentul cand a atins pamantul. Atunci totul a incetat si nava a devenit alba. In acel timp a aparut pe cer o stea care a ramas imobila un pic de timp deasupra lor, apoi a disparut foarte repede in departare” (probabil astronava- mama).

dio pesce

Ei povestesc ca Nommo i-au invatat ca “Energia vitala pe pamant este apa, iar aceasta energie o au pana si pietrele pentru ca totul este umed ..Nommo au coborat pe pamant aducand cu ei fire de plante care cresteau in campiile ceresti….Dupa ce au creat pamantul, plantele si animalele, Nommo au creat prima pereche umana de la care s-au nascut apoi 8 fii, stramosii nostri. Acesti oameni au trait extraordinar de mult.”

dogon 4
dogon 6

Cand cei doi cercetatori francezi au povestit oamenilor de stiinta despre cunostintele uluitoare pe care le posedau Dogonii, acestia, ca de fiecare data, au gasit cele mai ridicole explicatii. Au ridiculizat ca intotdeauna omul intelept, pentru a putea sa tina in neant restul omenirii care a crezut mereu minciunile lor. Ei au mereu ultimul cuvant, ei decid ceea ce trebuie sa crezi sau sa vezi desi totul este sub ochii tuturor. Este mai simplu sa spui ca Dogonii sunt un popor primitiv, decat sa iti pui intrebari despre zeii extraterestrii care vin in astronavele lor pe pamant, iar apoi se cred stapanii tai. Cu toate ca stiinta nu a recunoscut niciodata cunostintele uluitoare ale acestui popor, ei raman mereu proba vie a omului care stie ca pe acest pamant, stiinta, tecnologia, si constructiile care se gasesc risipite peste tot, sant opera zeilor extraterestrii veniti in astronave. Cand am citit prima data descrierea pe care Dogonii o faceau aparatului de zbor al zeilor extraterestrii, am vizualizat imediat pasajul din Biblie cand astronava domnului ateriza pe muntele Sinai cu tunete, fulgere si nori de fum.

gabriela dobrescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s