TUNELURI SUBTERANE DE PE VREMEA DACILOR

Un articol interesant, dupa parerea mea, adevarat, care merita raspandit. Afla ce drumuri secrete sunt in Romania si harta tunelurilor de sub muntii Carpati.

„Trasee secrete si drumuri pe sub munti, folosite inca de pe vremea dacilor? O simpla legenda sau realitate?

In fiecare zi, indiferent ca e vara, toamna, pramavara sau iarna, sute de persoane vin sa traverseze zona Bucegilor. Unii vin pur si simplu pentru munte, altii vin atrasi de legendele ce cuprind intreg tinutul Bucegilor. Iar altii vin in cautarea comorilor ramase prin pesteri, din cele mai vechi timpuri, asa cum spun legendele locale.

Pentru ca in zona Bucegilor trece un lant de drumuri subterane, cunoscute doar de cateva persoane, la ora actuala. In vremuri de restriste, inca din vremea dacilor, obstile tramiteau femeile si copiii aici, tramiteau comorile ce le aveau si porneau la lupta impotriva invadatorilor. Pe sub munte se poate ajunge dintr-o parte in alta a muntilor.

In anul 105 armatele romane conduse chiar de imparat, patrundeau in teritoriul dacilor, ocupind cetate dupa cetate. Era al doilea razboi si Traian era decis ca de data asta sa supuna definitiv Dacia. Din aceste considerente nu se grabea, preferind sa construiasca de fiecare data pe unde trecea cetati si castre care sa asigure spatele armatei sale.

La un moment dat, intre romani si Sarmizegetusa nu mai era nici o cetate. Cu toate astea, in munti, pe loc deschis, la intilnirea a doua piriuri, s-a dat o lupta pe viata si pe moarte intre cele doua osti. Era sfarsitul toamnei. Dacii erau condusi personal de Decebal, iar romanii de unul dintre generalii lui Traian, cel care, dupa cucerirea Daciei, urma sa devina pramul guvernator al noii provincii romane. Lupta a fost ingrozitoare si a durat toata ziua. Spre seara, balanta incepuse sa inclise spre romani, din cauza numarului mare de luptatori de profesie pe care ii aveau.

La un moment dat, marele preot dac, Vezina, a fost vazut cazind in lupta. Atunci dacii au inceput sa sovaie, vazind in asta un semn din partea marelui lor zeu, Zamolxis. Ca sa nu piarda de tot lupta, Decebal a dat ordin de retragere si… armatele dacilor au disparut in cateva minute ca inghitite de pamant. Degeaba au trimis romanii trupe in urmarirea fugarilor. Acestea se intorceau toate cu acelasi raspuns: in fata lor nu exista nici un fel de dusman…

A urmat o pauza de cateza zile, pauza care a fost cat pe ce sa salveze soarta regatului dac. Pentru ca, profitind de ea, Decebal a realizat o lovitura care a ramas in analele razboaielor: a incercat sa mute centrul operatiunilor la sud de Dunare, pe teritoriu roman. La vremea respectiva nimeni nu a putut intelege cum, in conditiile unei ierni cumplite, cum a fost cea din 105, Decebal a ajuns, intr-un interval de timp extrem de scurt – mai putin de 2 zile – sa strabata muntii Daciei, ajungind la locul de intalnire cu aliatii sai si trecand Dunarea ca sa atace castrele romane de pe teritoriul actual al Bulgariei. Din pacate, in urma unor tradari din rindul nobililor daci, Traian a aflat secretul miscarilor rapide de trupe: Decebal s-a folosit de tunelurile subterane care traversau muntii dintr-o parte in cealalta.

Dupa batalia de la Adamclisi cand fiecare dintre aliatii infranti ai dacilor se retrageau spre locurile lor de bastina, dacii condusi de Decebal au cazut in cateva ambuscade organizate de romanii care ii asteptau in tunelurile de trecere. Neasteptindu-se la asa ceva, mare parte din trupele repliate au fost nimicate, putini fiind dacii care au ajuns din nou la Sarmizegetusa. Dupa acest atac, Traian a ordonat astuparea tunelelor pe care le descoperise. Cu toate astea, multe au ramas necunoscute de cotropitorul roman, fiind folosite mai tirziu de domnitorii romani. Asa au fost trecerile subterane din zona Bucegilor.

Cei mai populari munti ai Romaniei sunt strabatuti de la un capat la altul de treceri subterane, putini fiind cei care cunosc existenta acestora?

Despre existenta tunelurilor aveau cunostinta numai sacerdotii daci si unii nobili, acestia din urma cunoscand doar anumite treceri strategige si nu pe toate. Ducand mai departe mostenirea spirituala a inaintasilor lor, preotii daci au transmis novicilor secretele trecerilor de sub pamant, secrete preluate de preotii crestini, paznici ai comorilor spirituale si nu numai, ale acestui popor si retransmise mai departe doar calugarilor virtuosi. Pentru ca aici, in interiorul Bucegilor, exista o parte din secretul existential al nostru, al romanilor, ca popor.

Pe vremea domnitorilor din dinastia Basarabilor si a celor de dupa ei, platoul Bucegilor era interzis oamenilor de rand. Acolo se antrenau ostile de elita ale domnitorului. Oare de ce, din toate locurile posibile din tara asta, domnitorii au ales ca loc de antrenament tocmai platoul Bucegilor? De ce nu un loc la cimpie, unde antrenamentul calare se putea desfasura in conditii mai bune? Simplu. Pentru ca, in vremuri de restriste, tezaurul roman era adapostit in tunelele din zona, iar “rosii” aveau ca sarcina prioritara, paza comorilor.

Mai mult, legendele locale vorbesc si despre existenta unui tezaur deosebit. Un tezaur acumulat si pastrat in zona de-a lungul a zeci de generatii de conducatori. Se spune ca fiecare din acestia trebuia sa sporeasca tezaurul pe durata domniei lui si nu avea voie sa foloseasca niciodata odoarele de pret din tezaurul sfant. Cei care nu au tinut cont de asta au fost loviti de un blestem cumplit, ei si familiile lor fiind risipite in vint.

Se spune ca acest blestem a lovit cele doua ramuri conducatoare din familia Basarabilor, respectiv ramura Draculestilor si cea a Danestilor, multi domnitori din aceste familii murind asasinati, ei si familiile lor, pentru incercarea de a folosi tezaurul tarii in scop personal.

In ultimii ani, in zona Bucegilor s-au efectuat masurari energetice care au constatat existenta unor campuri de forta extraordinara si a unor treceri subterane care traverseaza muntii dintr-o parte in cealalta. Mai mult, aceleasi masuratori au aratat existenta a doua treceri subterane care merg din zona Bucegilor pana in apropiere de Pestera Ursilor din Carpatii Occidentali, acestea fiind intretaiate din cand in cand de diverse tunele mai mici sau mai lungi.

Ceea ce este uimitor e altceva. Privite de sus (ipotetic) aceste tunele nu strabat muntii haotic ci sub forma unor linii care configureaza imaginea unui lup imens, avand gura deschisa, ca atunci cand se arunca asupra prazii.

Capul lupului este in Muntii Apuseni iar coada coboara pana in apropiere de Pietrosita, judetul Dambovita. Intrebarea logica este daca aceste treceri subterane au fost facute de mina omului sau daca au fost doar descoperite si folosite de oameni? Este o intrebare la care, deocamdata nu are cine sa raspunda. Poate doar misticii, care au avut curajul sa afirme ca totul a fost construit de Zamolxis atunci cand Marele Zeu a decis sa apere acest pamant sfant si pe cei ce-l locuiesc.”

Cu toate ca acest text l-am primit pe mail, fara a fi mentionata sursa, am facut o cautare pe net si se pare ca sursa principala ar fi http://www.horoscop-astrologie.ro/drumurile-subterane-de-sub-munti.html, drept pentru care mi se pare normal sa o mentionez.

Dar, in final, spune si tu, nu este surprinzator ce ascunde patria noastra? Nu esti mandru cand descoperi lucruri noi despre Romania noastra? Daca esti dintre cei sceptici, atunci astept sa-ti sustii parerea cu argumente… de ce nu…?

SURSA:http://www.codrosu.ro/drumuri-secrete-in-romania-tuneluri-subterane-de-pe-vremea-dacilor/

5 gânduri despre „TUNELURI SUBTERANE DE PE VREMEA DACILOR

  1. nu esti mindru ? De ce sa fiu? Ai o dovada palpalbila a acestor tunele ? macar o poza sau localizare precisa a acesteia ti se pare ca este veridica o legenda… ce visam noaptea spunem ziua . si e adevarat somnu ratiunii naste monstrii articolul poate fi in clus la povesti nemuritoare vol.33 o zi buna

    • nu ma obosesc ca sa va spun mai multe pentru ca nu are sens. spre disperarea dv va anunt ca tocmai in ceea ce se numesc povesti, legende, mituri se ascunde adevarata istorie a umanitatii. deci…daca dv nu stiti ca unele lucruri exista asta nu inseamna ca ele nu sant.

  2. Existența tunelurilor dacice nu este o supoziție ci o certitudine care poate fii încadrată într-un context regional mult mai amplu decât teritoriul României astfel încât întrebarea ce ași pune-o ar fii ”cine le-a construit, firește, anterior civilizației dacice ?” Am cunoștință de cel puțin două capete de tunel neexplorate încă dar preocuparea mea le excede și vizează legătura dintre tunelurile subterane și vechile biserici încă existente ori dispărute, în mod particular biserica dispărutului sat Dârmoxa (actualul sat Bobu din județul Gorj) ce se află în arealul zalmoxian, respectiv la 30 km depărtare de Polovragi unde este ”peștera lui Zalmoxe”. Altel spus aștept completări pertinente despre sinonimia ”Dârmoxa – Zalmoxe”.

    • victor, sant de aceeasi parere cu tine in ceea ce priveste existenta tunelelor subpamantene, care nu se intind doar in romania ci pe tot globul. sant construite de o generatie care a existat inaintea generatiei noastre, pentru ca asa cum spun scrierile antice in trecut au existat alte 4 generatii umane un pic diferite de a nostra, noi fiind o ramarura din a patra, de aceea ne numim a cincea, cea de dupa potop. in general cand nu se doreste ca un ceva sa nu fie descoperit sau cercetat se spune ca nu sant fonduri, ca grota este periculoasa, ca accesul este interzis pentru noi, dar nu si pentru ei. in ceea ce priveste pestera polovragi, am fost de curand acolo pt ca eram curioasa sa vad cum arata aceasta galerie cu atatea povestiri in carca. ei bine, am fost mai mult decat dezamagita din mai multe puncte de vedere. ghida iti spune:
      1) ca intrarea era pe undeva pe sus nicidecaum in locul pe unde se intra astazi.
      2) ca era pe toata suprafata sa strabatuta de apa
      3) ca dacii o foloseau ca loc de refugiu
      4) ca desenul care reprezinta un schelet cu coasa a fost facut ca sa inspaimante pe cei care ar fi intrat in grota dacilor cu scopul de a-i pune pe fuga
      5) ca insusi zalmoxe ar fi locuit in ea
      te rog sa ma crezi ca am pus o serie de intrebari atat de incomode incat mi-a parut rau de biata ghida care nestiind ce sa mai raspunda o scalda din una in alta pentru ca eu am facut-o sa iasa din recitalul cu care era invatata sa le vorbesca turistilor. iata cateva din nedumirilile mele pentru care am pus intrebari:
      1) daca intrerea era pe sus, cand si cum a aparut intrarea actuala?
      -mi-a raspuns ca atunci cand au construit drumul actual, o bucata de stanca s-a desprins si in acest mod a aparut intrarea actuala.
      2) daca pestera era atat de frecventata cum se face ca exista doar acea intrare imposibil de folosit in mod frecvent fara ca sa ai si o a doua cale de acces, asa cum faceau dacii dintotdeauna.? ma indoiesc ca ar fi fost atat de dobitoci sa intre ca soarecii intr-o grota in care ar fi putut fi prinsi ca intr-o capcana fara scapare indiferent cat ar fi fost ei de viteji.
      3) daca tunelul era in intregime strabatut de ape, ei unde stateau, zburau pe deasupra??
      4) daca nu exista decat acea intrare inumana pentru ce ar fi trebuit sa deseneze un schelet pe perete?? erau doar ei si atunci cand cineva ar fi intrat ar fi auzit pentru ca de obicei toate intrarile se pazeau, deci era ne neconceput sa gandesti ca ar fi putut fi prinsi pe nepregatite. mi se pare cea mai idioata explicatie. cand stai intr-o grota fara alta iesire te asiguri ca nimeni nu va intra pentru ca acest lucru ar fi insemnat moarte sigura. o singura sursa de foc ar fi fost de ajuns ca sa ii asfixieze pe toti.
      5) nici zalmoxe si nici nimeni nu a locuit acolo in afara de vreo fiinta care sa fi cazut involuntar in acel loc. am vazut grote utilizate din timpuri antice si te asigur ca intalneai semne la orice pas. acolo au stat probabil ceva persoane prin anii 1900, dupa care s-a cosmetizat totul si a inceput sa se atraga atentia catre acel loc pentru a nu se descoperi adevaratul loc in care probabil exista intrarea catre adevarate tunele dacice.
      6) cuptorul dacic este o parodie ordinara a adevaratelor cuptoare pe care le faceau marii arhitecti daci in acele vremuri. locul unde se culcau mi se pare un jalnic afront la inteligenta si posibilitatile dacilor.
      deci….la pomul laudat sa nu te duci cu sacul

  3. inainte de a prelua neghiobii ar fi trebuit sa stiti mai multe despre armata dacilor si despre cai, adica destule, poate pentru a va da seama ca sunt neghiobii

Lasă un comentariu