În Apuseni a început sfârșitul Lumii

Pentru fotografii, am gasit ceva pe acest blog ca sa puteti sa va faceti o idee despre ceea ce mi-au cenzurat.

http://graphis-artwork.blogspot.ro/2013/10/geamana-alba-rosia-montana-romania.htmlgaze de sist 1

Am reusit sa inlocuiesc fotografiile cu altele tot di Geamana, Alba, Rosia Montana.

Trebuie să vă avertizez din capul locului că urmează un jurnal trist. Acțiunea lui se va desfășura in jurul unui iaz de decantare numit Valea Sesii( sau Sesei dupa unele surse ) aflat in Muntiii Metaliferi. Nu voi scrie prea multe, voi lăsa imaginile să spună ce e de spus. Suntem 8: Ciprian, Oana, Familia Nuca, Ramona, Dl. Stoica, Costi.

geaman alba rosia montana

Dimineața pornim pe ruta Lupsa – Hădărău – fostul sat Geamăna. De la Hădărău se urcă pe un drum de țară cale de 4-5 km pană ajungem la un pod. in vale pare a fi un lac, pe malul său cateva case.

geamana sist 3

La o privire mai atentă constatăm că de fapt lacul nu prea e lac. Mai degrabă este o acumulare de nămol. Urcăm pe pod unde găsim niște conducte. Din ele se aude un zgomot semn că se transporta ceva. Suntem in Munții Metaliferi aproape de Roșia Montană, glumim spunand că pe acolo se transportă aurul.

Geamana-1

Bineințeles că nu e vorba de aur ci de steril. Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min incepand  cu anul 1978. Tot arealul ăsta pe care se intinde lacul e o adevărată zonă calamitată.

sist 2

Domnul Stoica s-a documentat ulterior acestei vizite și ne-a expus cateva detalii:

Iazul de Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis ( adica are un singur baraj ). Barajul, contruit din anrocamente, inchide valea fiind construit intre doi versanţi.Tulbureala de steril este deversată in iaz printr-un sistem de conducte care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toată suprafaţa să fie ocupată.

sist 4

Sterilul se constituie in depozit şi se reazemă pe versanţii naturali. in iazul de la Valea Şesii depozitul de steril, in cele mai multe locuri pe care noi le-am sondat, n-are consistenţă; intr-un loc era formată un fel de plajă pe care am călcat şi nu ne-am scufundat. Dar nici nu am avut curaj sa mergem mai departe.

Chevron-gaze-de-sist-web

Apele limpezi ar trebui să ajungă intr-un sistem de colectare şi evacuare din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare sau -cel mai simplu, făra costuri, fără jenă – spre un emisar (un rau curat de obicei). Sistemul de colectare şi evacuare noi nu l-am văzut, dar e drept că n-am ajuns la baraj unde ar putea să fi fost.

iazul decantare valea sesii

in septembrie 2011 iazul avea in jur de 130ha. Acesta  a acoperit aproape in totalitate satul Geamăna; gospodăriile au fost răscumpărate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea ca nu a fost respectata promisiunea de a se stramuta cimitirul. Sterilul a inghitit rind pe rind casele oamenilor, dealul pe care era construita biserica, cimitirul. Biserica este unul din putinii martori care ne arata ca aici a fost odata o asezare omeneasca. Namolul a ajuns acum la nivelul acoperisului,

bisericabiserica 3

biserica 2

Ce e și mai grav este faptul că asistăm la un dezastru ecologic in derulare. Sterilul continuă să fie deversat cu consecvență și nivelul iazului crește in fiecare an. De aceea cei de la Cupru Min inalță barajul an de an.

s1

Nămolul acesta este pe alocuri brăzdat de firicele inguste de apă. Peisajul e  ireal, pe alocuri ai senzația că ești pe altă planetă. in fața ochilor ni se aștern tot felul de culori, date de substanțele deversate. Noi am numit generic aceste substanțe cianuri.

s3
sisr 4
E trist să vezi cum nămolul ăsta a inghițit și continuă să inghită case, gospodării, livezi, garduri. E trist să vezi cum biserica satului, destul de impozantă de altfel, e sufocată de nămol și iși duce in tăcere și demnitate ultimii ani de existență.
 
sist 2

Cu toate astea fiecare dintre noi, dacă nu a spus, măcar odată a gandit ceva de genul: ce culori, ce peisaj. intr-adevar lacul ăsta cu este foarte fotogenic, dar…

sist 6

sist 5

Din fostul sat Geamăna au mai rămas doar cateva case și o mană de oameni care a refuzat să plece. Oare cum e să să vezi tot peisajul ăsta in fiecare zi? Și să mai ai in minte imaginea vechiului sat. Imaginea de mai sus am gasit-o pe Internet. Remarcati cit de sus se aflau biserica si cimitirul.

Iar daca vreti sa vedeti cit de frumoasa era pictura acestei biserici mergeti la acest link:

http://areyouready.ro/calatorii-in-romania/geamana-legenda-bisericii-scufundate/

Nu se poate ca atunci cand vii aici să nu faci legătura cu ceea ce se preconizează a se intampla in zona Roșiei Montane. Se spune că și acolo, pe valea Corna, se va amenaja un astfel de iaz de decantare. Și tot așa, sacrificind niște sate. Numai că acela va fi mai intins decat acesta de la Valea Sesii. Unele surse spun că va fi cam de trei-patru ori mai mare.

Citez iarasi din Dl. Stoica:

După aproape o zi de umblat pe malurile iazului de decantare de la Valea Şesii ne-am propus să ajungem pe halda de steril ce aparţine exploatării Roşia Poieni. Treaba asta nu ne-a iesit, am ajuns numai sub haldă din cauza neatenţiei, nehotărarii şi mai ales a lipsei de timp.

s 5

Astfel am traversat partea de jos a haldei acolo unde au ajuns pietrele mai mari din sterilul depus şi impins pe haldă. Din fotografii reies două alte problemele asociate tuturor haldelor de steril: generarea de ape incărcate acid care contaminează apele de suprafaţă, eroziunea şi instabilitatea taluzului, degradarea terenurilor invecinate.

s 9

Am mers ceva timp printre tot felul de bolovani, am pășit pe nisipuri instabile, am traversat paraie de culoare verde. Am călătorit practic pe tarimuri nepamantene.

s7

Reabilitarea iazului de decantare Valea Şesii ca şi a haldei de steril ar trebui să fie făcută după incetarea exploatării. Dar oare chiar se va intimpla asta?

Ca si concluzie: ar fi  bine ca oricare dintre noi sa treaca macar odata si sa vada acest iaz de decantare, sa traga niste invataminte si sa nu mai repete greselile trecutului. Fac un apel catre cei care citesc acest text sa arate articolul si pozele  prietenilor, cunoscutilor, sa il distribuie pe retelele de socializare.

s8

In Munţii Apuseni se gasesc 24 iazuri de decantare.

AUTOR: BOGDAN BALABAN
SURSA: http://bogdanbalaban.ro/index.php?action=articole_full&id=346

144 de gânduri despre „În Apuseni a început sfârșitul Lumii

  1. Ca si imagine, este ceva extraordinar, ceva ce nu am mai vazut pana acum, mai ales lacul si apele cu acele culori… dar din pacate adevarul este altul, ca aceasta tara este superba prin fiecare regiune pe care o avem si multe din aceste regiuni care ar trebui sa aduca bani acestei tari, sunt lasate in paragina, pustiite de oameni care nu mai pot trai in saracie si disperare … PACAT !!!

  2. avem o tara minunata, pacat ca e locuita de cei care nu apreciaza tara aceasta…..acum nu-si da nimeni seama dar pe viitor copii nostrii vor suferii din cauza deciizilor noastre pripite

  3. AVEM O TARA MINUNATA DAR O DISTRUGEM INCETU CU INCETU.TURISMUL AR ADUCE O PARTE ECONOMICA F IMPORTANTA ACESTEI TARI DAR DIN PACATE GUNOIELE CARE CONDUC TARA ASTA NU STIU SA FACA ALTCEVA DECAT SA ISI UMPLE BUZUNARU BINE CHIAR DC ASTA INSEAMNA DISTRUGEREA UNEI TARI.CU TOT RESPECTU.

  4. Oare chiar nu putem face nimic decat a ne consola cu gandul ca ne autodistrugem? 😦 Foarte trist… Domnii de la putere si marile corporatii cand vor realiza ca nu pot manca aur si hartii?!

  5. INGROZITOR..MULTUMIM PENTRU ARTICOL..VOM INCERCA SA-L POSTAM MAI DEPARTE…POATE POPORUL ASTA, PLIN DE INDIFERENTA, SE TREZESTE CANDVA!!!!

    • cine sa se trezeasca daca toti isi iau bucceaua si pleaca in tari straine sa munceasca,ca sa isi faca un viitor mai bun
      dar cand s-or intoarce acasa nu vor mai gasi nimik .si apoi daca toti ne dam cu parerea fara sa facem nimik concret crezi ca o sa se miste ceva.
      a fost o revolutie au murit nevinovati si de atunci ne,, immormantam singuri ”de v

  6. Danut problema este ca deciziile nu sunt ale noastre sa le luam,undeva acolo adanc in sufletul nostru stim ca daca nu ne vom implica mai mult in tot ceea ce priveste ce se intampla langa noi ,vom avea soarta acelor case ,copaci ,cimitire ..etc ..,vom fi inghititi de proprile mizerii

  7. ce tot oftabi aici ca niste curci bete. Asa, si? Toata isteria asta si valva o faceti dupa ce ati plecat din Romania la joburi in alte tari. Mi-e scarba sincer!

    • ca sa vorbesti cu gura plina de venin in acest fel poti sa ai doar 2 motive: ori esti un dobitoc ori esti un tradator de tara. ce are una cu alta? nimeni nu a plecat din tara de fericire si de bine dar indiferent unde esti te gandesti la vatra ta, la locul unde ai deschis ochii. sant plecata de 15 ani, si nu este vina mea ca familia mea s-a intregit cu o familie italiana, dar asta nu inseamna ca am uitata de unde am plecat sau ca voi incepe sa injosesc incompetenti ca tine. se stie ca marea patutra de adormiti traieste doar ca sa bea, sa cante manele, sa isi umfle matul cu cadavrele animalelor ucise si sa injosesca pe cel care face ceva pentru tara lui. ar trebui sa te rusinezi, IUDA.

      • Imi place ca ne rugam la Dumnezeu sa ne salveze tara, dar noi, indiferent daca suntem in tara sau in strainatate, ne plangem.
        Ii dau dreptate lui Mihai Vasilescu. Ca sa poti intretine tara, si sa ii dai vreo sansa oarecare, trebuie sa stai aici, sa te lupti si sa faci ce poti sa o duci bine – nu sa fugi. Daca iti gasesti iubirea in Italia, nu e absolut necesar sa te muti acolo – dar stim asta cu totii. Pe de alta parte, ii dau dreptate si Gabrielei din perspectiva dorului de tara. Nu conteaza unde esti, daca vrei sa lupti si ai cum, vei lupta indiferent de circumstante.
        Si totusi incetati sa va plangeti in continuu. Oamenii care se plang acum sunt cei care au votat cum au votat acum 5 ani (in mare parte). Asumati-va ce s-a intamplat si sperati sa alegeti pe altul mai bun. Sau nu votati deloc. Daca o tara nu voteaza, e clar ca e ceva in neregula. Nu petreceti ore in sir in strada. Da, protestul e bun, dar nu zile in sir, pentru cateva ore, dupa serviciu.
        Ganditi-va un pic, va rog.

      • Bravo Gabriela,
        si eu sunt plecat de 10 ani in Spania, dar nu de gras, oricum trebuie facut ceva concret, pentru eliminarea hotilor de tara, a manelistilor inculti si a betivilor ordinari.

      • vino atunci si pune osul la treaba alaturi de „marea patura” ce tu o vezi.de care,ca medic – care ca multi altii ar putea sa plece pe salariu foarte frumos in afara- pot spune ca e alcatuita in majoritate din persoane varstnice.eu am ales sa raman,sa aduc schimbare,asa putin cat si cum pot.de fapt,din mica patura a tinerilor ramasa in tara,o parte destul de mare e in depresie iar cealalta se implica in schimbare.atat cei din afara cat si cei din tara au motive pentru manifestarea frustrarilor.totusi,ar trebui,sa fim uniti si sa luptam impreuna,toti romanii sa salvam frumusetea acestei tari…..amuzant sa vad comentariul tau (sunt si medic dar si ovo-lacto-vegetarian);pariu ca si in Italia mananca aia carne la greu?si tot de la cadavre 🙂

    • Păi și unde se duc banii munciți de Românii din străinatate, rahat puturos și cu moț care nu ești in stare sa înveți o limbă străină si o meserie ca sa poți pleca și tu?!… Românii din afara României îmbogățesc România trimițând acasă banii câștigați prin alte tări, organizând transporturi cu ajutoare pentru batranii si copii saraci din România. Tu ce faci?!… O freci la rece si încasezi ajutor social… că la muncă nu te duci sigur. Mancale-ai rahatul la toți romanii din afara României. Te-ai dus vreodată la vot? Majoritatea românilor din afară se duc. Deșii uneori trebuie să străbată sute de Km în țările in care sunt pănă la ambasada sau instituția autorizată unde se organizează un loc pentru Românii ce doresc să voteze. Daca am plecat nu înseamna ca nu mai avem dreptul sa ne dăm cu părerea. Poate din potrivă avem mult mai mult dreptul asta Atâta timp cât mergem la vot având cetățenie românească și atâta timp cât banii câștigați de noi tot în România în circulație aterizează avem dreptul de a ne da și noi cu părerea. Dacă nu-ți convine scrie acasă sau mai citește o dată a cincea propoziție.

      • Fluturasule… vezi ca faci si tu ca asta pe care-l combati cu asa mare vehementa…
        Romanii din afara Romaniei nu imbogatesc altceva decat pe ei insisi (ceea ce e foarte bine)!
        Cate taxe si impozite platesti catre statul roman…pentru ceea ce muncesti? Poate ca nu toata lumea o „freaca la rece si incaseaza ajutor social”…poate chiar nici ala caruia i te adresai…
        In alta ordine de idei… la asta cu votu’ iar n-ai dreptate! Pai romanii care nu traiesc efectiv aici n-ar trebui sa voteze nimic, pentru ca nu ei …”suporta consecintele”, adica nu prea sunt in cunostinta de cauza. Oricum…aici e mult de discutat pentru ca daca stai si te gandesti putin vezi ca nu ai ce sa votezi…pe cine sa votezi…sunt toti o apa si-un pamant! Uita-te cum s-au tot schimbat la putere si au aceleasi „realizari” …aceeasi mocirla!
        Dupa parerea mea singuru’ vot pe care ar trebui sa-l dam ar trebui sa fie cel de blam prin neprezentarea, in masa, TOTI, la urne!

    • Domnule Vasilescu.Sunt sigur ca 90% din cei plecati in afara au incercat si nu o singura data,inainte de a pleca,sa faca o diferenta in bine in aceasta tara.Si stiu ca dupa multe piedici si incercari nereusite,au urmat calea proverbului:”cel mai destept,cedeaza” si au plecat in alta parte unde EI,ca oameni,conteaza.Eu mai am si o teorie simpla.La care cred ca va mulati perfect.In tara compromisa deja,ROMANIA,au mai ramas cei foarte saraci si amarati,care nu mai au nici un fel de forta de a pleca si deja se resemneaza,si cei care traiesc bine adaptandu-se perfect la modul de supravietuire bazat pe hotie.Cred ca stiu deja din ce categorie faceti parte…
      Cu respect,un OM care urmeaza sa „cedeze”…

    • Tu est un cap de pluta care vorbeste pe langa subiect. Sa-ti fie scarba si sa ii condamni pe cei care stau closca pe oua si asteapta sa primeasca un ajutor de la stat dar au palate si masini ultimul ragnet, nu pe cei care merg in strainatate sa munceasca cinstit. Cel din strainatate nu cerseste mila nimanui, el MUNCESTE sa o duca mai bine. SCARBOSULE!!!!!

    • Domnule Vasilescu
      D-voastra sante ti f bun la a induce in eroare opinia publica, deaceia eu nu cred ca sante -ti doar un oarecare, am observat din comentariile celorlalti ca ati chiar reusit sa le suciti mintile, pt ca subiectul tragic nu mai intereseaza aproape pe nimeni, asta e tactica politicienilor din romania. Si mie imi este scarba ……..

    • Draga zad. Spune-mi tu cat platesc pe: Apartament cu trei camere, caldura, lumina, Telefon, gase, fondul asociatiei locatarilor. Toate acestea sunt platite din bani care eu ii trimit lunar acasa desii oblgatie nu as avea decat la impozitul pe locuinta ca i-mi apartine. Mama e pensionara, Fratii mei mai mult nu au de munca decat au dar nici nu au cerut vreodata ajutor social sau somaj. Cine si cu ce sa plateasca toate cele enumerate mai sus si nu numai, daca nu eu? Fratii mei abia se ajung pentru ei si copii lor. Muncesc de la varsta de 14 ani pe unde apuca. Cum aduc vorba de calificare la locul de munca sau contract de munca cum raman fara servici. Nu au asigurari medicale dar carca rupta de munca. Cine le-a platit operatiile la coloana la doi dintre frati deja? Fratele mai mare a facut de curand accident cu Masina. Cine ia trimes bani de Masina „noua”? Pe langa banii trimisi lunar se intampla mereu cate ceva unde eu sar imediat in ajutor. Eu am apartament in Ro, si platesc Impozit. Nu pot sa-l vand ca ar insemna sa imi arunc Mama si unul din frati cu nevasta si copil in strada. Nu cer chirie ca sunt Familie ba din potriva le trimit bani lunar sa se tina deasupra apei. Acum spune-mi tu cat platesti tu. Sunt curioasa. Avand in vedere ca acest lucru il fac de 12 ani calculeaza tu, si spune-mi cum si cu ce m-am imbogatit. Ca nu stim ce se intampla in RO e o aberatie ca avem Frati, surori etc in RO, care ne tin la curent, ca nu ne afecteaza e la fel de aberant ca atunci cand familia mea sufera, sufar si eu. Mai ai si alte aberatii? Oameni ca mine au mai mult drept la vot sau drept sa fie nemultumiti de ce se intampla in Ro decat multi altii care prefera sa ramana in RO plangandu-si soarta si numinduse singuri patrioti iar pe noi tradatori de tara. Prefer sa fiu numita tradatoare dar sa imi pot ajuta familia decat sa fiu patrioata in RO si sa-mi plang de mila ca nu am nici pentru mine daramite pentru altii.

      • PS. zad…. Cat despre vot e singura chestie la care ai putea avea dreptate. Foloseste-te de net ca multe razboaie mici se castiga prin mobilizarile facute pe net. Poate vei reusii sa mobilizezi toti Romanii sa boicoteze urmatoarele alegeri prin neprezentare la urne. Incercarea moarte n-are. Succes!

    • Nu te cunosc Vasilescu ,dar dupa cum” vorbesti’ in comentariu , fara judecata ,cer scuze cititorilor,dar vasilescu cred ca-i facut cu dosul p…i .Cinste D-nei Gabriela Dobrescu care in comentariul sau te pune la punct

  8. Sunt 24 de iazuri in total doar in muntii Apuseni! Wake up! Asta e doar un exemplu despre care nu se stia mare lucru. Nu ii lasati sa mai sape un centimetru!

    • ” nu ii lasati” ??!!! dar tu ce faci ,stai in fata calculatorului si astepti o minune??!!! ia o cazma si haide sa ne cerem dreptul….sau esti TRIST de las ce esti??!!

  9. D-ale dracului de biserica si de cimitir!

    TRAGEDIA ESTE DISTRUGEREA MEDIULUI INCONJURATOR!

    Nu mancam oseminte, nu respiram oxigenu’ din picturi murale, dar fara AER, APA, PASUNI, LIVEZI, PADURE, etc, suntem MORTI! MORTI! Morti in chinuri groaznice, dupa o viata de durere, mizerie, umilinta, lipsuri, neimpliniri…

    • Domnule Vlad, e drept ca fara AER, APA, PADURI, etc., nu poate trai nicio fiinta. Dar biserica si picturile ei, precum si cimitirul sunt cele care ne disting intre toate celelalte fiinte: fara ele suntem simple animale.

      • :)) nu am avut intotdeauna biserici si cimitire, si tot nu eram animale. Putem trai foarte bine si fara cimitire si biserici. Nu zice nimeni ca nu ar trebui sa existe, dar cred ca e mai ingrijorator ca ne distrug mediul natural decat o biserica, ca biserica se poate construi in cateva luni, mediul inconjurator nu se reface nici in cateva zeci de ani.

      • Adevarat 🙂 animalele nu au manifestatii schizofrenice sa caute stapani denumiti zei, solutia la ceea ce nu cunosc sa fie iarasi solutia schizofrenica, stapanul a facut aia eu nu stiu…. iar animalele nu au rituale ciudate cu poezii, manifestari de parca ar exista posedarea, asa sunt toti religiosii :)) deci da, macar esti sincer, un animal e superior fata de asemenea fiinte :)) de aia la istoria artei romanesti la muzeu gasesti doar haine de popo si icoane(care o icoana oricine de la 2 ani poate face idem ca doar e bonusul crestinesc cand le-au copiat religia jidanilor :)) )

  10. Foarte dureros ! Avem sau mai bine spus inca mai avem ceva pentru care altii ar platii bani grei : NATURA IN STARE PURA !!!! Mai exact toate formele de relief , pesteri , vulcani noroiosi , saline , mina romana intr-o stare de conservare excelenta , Delta Dunarii – Rezervatie a Biosferei si multe , multe altele. Daca eram un popor mai ”istet” puteam fi mai bogati decat seicii din Dubai doar de pe urma lor. Erau necesare doar crearea de conditii pentru turistii straini si o promovare eficienta. A ajuns Ungaria sa isi vanda pentru turism un lac si sa faca mai multi bani decat noi care avem infinit mai multe….. PACAT…….Poate ca atunci cand ne vom trezi va fi mult prea tarziu……………

  11. Dar va place sa aveti internet prin fibra optica ? va plac leptopurile , smartfonurile, televizorul , curentul electric ?
    Toate acele lucruri cer sacrifici mari . Vrei comfort plateste pretul . Noua ne e usor nu il platim chiar in mod direct ca si acei sateni , dar tot tara noastra este ,

  12. Romania gandeste foarte in viitor… pote o fii spus cineva sau metoda pe care o folosesc este pusa dupa logica. Ei lasa oameni sa sufere pentruca nu toti noi suferim.. nu se cunoaste o limita. Cei care sau obisnuit sa aiba mereu bani si daca numai au intra in crizi, dar sunt oameni care nu au nevoie de bani pentruca au animale fac totul din puterea lor au prieteni au tot pentru a trai cu munca grea dar viata linistita. Logica acestei crize este ca daca in viitor o sa mai fie vreun razboi sau crize in tot pamantul oameni din strainatate nu sunt asa de obisnuiti cu asta nu asa de mult ca noi. deci daca tot pamantul face crizi noi adica tara noastra o sa inceapa sa fie o miniera de aur ca si cum este deja rosia montana. Romania ia conducerea.

  13. Pacat, acesti mari samsari, mana in mana cu perfizii nostrii politicieni (cca. 80%) ne fura tara si o batjocoresc, iar noi societatea civila respectam legea! 🙂 Trist, in curand ne semnam comdamnarile in alb. Aceste fapte ar trebui stopate si condamnate urgent intr-un stat de drept, nu tratt
    e cu manierele „democratiei”! Le vom spune copiilor nostrii… ca noi am fost la vot si am lasat justitia sa-si faca treaba!!!
    Toti stam, ne gandim ca ceva se va intampla… si din pacate iacata…nu:-) Se pare ca si-au pregatit temele mai bine ca noi.
    Eu inca mai sper! 🙂

    Horea Miron

  14. Daca au murit cei care au asteptat americanii , iata ca TOTUSI au venit si au reusit sa transforme___ viata ___in CULORILE EXTRATERESTRE ALE CANIOANELOR DE LA EI . INTELEPT ESTE SA VEDEM CA NU AU STIUT CE CER. Locurile de munca sunt pentru pakistanezi si unii ca si cei care traiesc ca niste morti fata de cele create de Dumnezeu si pentru EL ; noi sa nu mai vorbim cu mortii ca si cel ce a scris despre nemultumirea fata de acest articol : sa nu mai votam in masa , sa fie o greva in masa la alegeri . Cei care vor ramane sa voteze ,sa stea intr-o enclava acolo la Bucuresti , ca sa scapam de ei la cutremur , caci e pacat fata de Duhul Sfant ce se face in fiecare judet cu resursa APA , de care vor avea nevoie acesti <> !!!
    __ LUCA 16__22.Şi a murit săracul şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit şi bogatul şi a fost înmormântat.
    23.Şi în iad, ridicându-şi ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui.
    24.Şi el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi ude vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie.A M I N

  15. Cred ca avem o tara cu cele mai frumoase peisaje din lume,cred ca nu stim cum sa avem grija de ea, si inca nu suntem constienti de faptul ca nu suntem stapanii teritoriului si ca urmasii nostri nu vor putea sa admire nimic aparte de peisaje dezolate, triste si fara culoare.

  16. Dragi autori ai acestui cutremurator articol, v-as recomanda sa il traduceti in limba engleză si sa-l trimiteti la Organizația Avaaz -avaaz@avaaz.org
    alături de o cerere de înființare a unei petitii internaționale. Poate așa vom reuși sa oprim sfârșitul Roșiei Montane. Va multumesc pentru inițiativa! Adriana

  17. citez : pana nu ridicati telenovistele SS din fata tv.relor nu se va misca nimic bun in Ro , adevarul este ca avem prea multe trupe parapsihice teroriste formate din telenoviste psihopate , vedeti cazurile din scoli cand se ameninta parinti si/sau copii ptr. fondul clasei …ptr. subminarea si sabotarea economiei si mediului vor fi vinovate si aceste telenoviste SS care nu inceteaza sa mai terorizeze parinti si copii , trebuiesc avertizate macar prin intermediul internetului ca trebuie sa se opreasca cu ideologiile invatate de la tv. si din alte centre de tip fascist , sa deschida bine mintea si sa puna logica de 3 simpla in functiune …baza este intai avertizarea , dupa care trecem la represalii si ii bagam la terorism psihologic daca nu se opresc nemernicii ….sa le multumiti la psihopatele romance ce se inchina la telenovele , asa mergeau si la vot si la orele de terorizat alti romani …telenovistele psihopate manipuleaza si cate 2,3 barbati…. si psihopatele telenoveliste care manipuleaza barbatii ptr. egoismul si sadismul lor … ramificatiile sant multe …sa nu uitam de cei care vor sa ajute la otravirea apelor din Romania – CHEVRON , adunati si telenovelistele psihopate nesatule de sclavie din Ro si mars afara cu ele din tara sa va dea ele gaze pana va saturati … h ttp s://w ww.faceb ook.com/RosiaMontanaadevaratatrezire?skip_nax_wizard=true
    cearta si pierdere de timp … asta se intampla ptr. ca nu le zguduim putin mai mult pe psihopatele de telenoviste experte in manipularea unor barbati in puncte cheie … toata Romania trebuie sa afle cine sta la baza manipularii in Ro , egoismul , invidia si lacomia unor fufe nenorocite si teleghidate …

  18. sunt niste idioti care scot multi bani din asta si au dat partea si la „onestii” nostri conducatori si ii lasa sa distruga natura in halul asta….incredibil…pana la urma se va naste o noua revolutie sa-i dea jos pe lacomii si incompetentii astia care umbla numai dupa bani si supraevalueaza tot ce se construieste in tzara noastra

  19. INCREDIBIL???DAR…ADEVARAT.DOAMNE FA O MINUNE,SI ZAPACESTEI PE ACESTI NEBUNI noi suntem prea mici si inca dormim cand ne vom TREZI adormim iarasi,cand ne vom trezi noi o sa spunem ca suntem in IAD avem o tara frumoasa pacat ca-i LOCUITA,,

  20. Degeaba oftati si aratati cu degetul, tot poporul a lasat sa se intample asta, prin ignoranta de care da dovada.
    Ne calarim unul pe altul si ii tragem in jos pe cei care se zbat si urmeaza o cale dreapta si ii ridicam pe cei corupti care sa ne tina in continuare pe fundul prapastiei.

  21. Sunt unii care scriu,dar nu stiu ce inseamna Mtii Apuseni si oamenii de acolo.Acolo este raiul,sau ar trebui sa fie,oamenii sunt deosebiti,adevarati romani,adevarati daci,fiti puternici oameni buni si nu va lasati calcati de neavenitii de la putere!

  22. Deja suferim din cauza celor care au taiat milioane de hectare de padure au exploatat zacaminte de tot felul {aur,argint,fier,cupru,carbune si altele} distrugind astfel tot teritoriul tarii, in special muntii acolo unde traiau cei mai multi din stramosii nostri, atunci cind orasele abia aparusera.
    De ce suferim? Din cauza faptului ca s-a schimbat clima, nu mai ploua cind trebuie sau vin furtuni cu vint si cantitati mari de apa, nu mai ninge cind trebuie sau nu mai ninge deloc { exemplu iarna aceasta}, aparitia zonelor desertice din tara, etc.
    Ceausescu aducea minereu de fier din ARGENTINA si-l prelucra la Galati, nemernicii care conduc de 24 de ani Romania vind fierul vechi strainilor ieftin si baga banii in buzunarul lor in loc sa-l prelucram noi, astfel am avea de lucru si am trai mai bine.Lemnul il exporta evreilor imbogatindu-se tot ei si acolitii lor, minereurile le dau in exploatare multinationalelor prin excrocherii financiare si populatia majoritara sufera fara sa poata face ceva.

  23. nunu toata vina ie a noastra si a parintilor nostri ,ati dorit democratie si ati avut ati dorit libertate si am avut ,da dar de la aceiasi oameni care niau tinut anchisi atata timp si nia anfometat atata timp nu avem cum sa primim asa ceva .ieu acei jegosi care neau condus si ne conduc an continuare sant tot acei jegosi care au condus si mai demult .ei siau schimbat numai imaginatia dar gandirea si sistemul de a conduce ie la fel ca si pe timpul domnului ceausescu .acel om a fost un om mare nu nu un gunoi ca si astia din ziua de azi care ne conduc pe noi , lau omorat ca sa poata sasi faca iei dambalaua cum vor iei sa vanda cui vor iei ,sa anparta cum vor iei.uitand ca an tara asta mai sant si oameni care le ie greu nu au ce sa manance si etc…. de aceia ideia pe care merg eu personal sa nu votam aceste gunoaie care niau vandut de atat timp si sa ancercam sa facem un guvern nou un partid care nu are deafaceri cu iei cei care vin din lumia comunista ,altfel aceasta tara se va vinde la cetimetru .

  24. asa si? o sa distribuim articolul mai departe la 17 mil de romani, si? o sa ne indignam si o sa iesim cu pancarte, o sa facem ca la Pungesti, ca deh, acolo a mers…
    Fratilor trezirea!!!!!! nu depinde de noi, suntem un popor de nenorociti, condusi de niste tradatori de tara. ei isi iau banutu si pleaca si o sa ne lase pe noi sa ne chinuim in mizeria asta. daca aj
    avem o tara frumoasa, cu relief cu delta cu alea alea. da da sunt unice pe planeta, delta nu mai are nimeni, si nici munti, ca sa nu mai vb de oameni. bai unii au arhipelagul indonezian,, muntii himalaya, mai inalti si mai frumosi ca ai nostri si sunt mai saraci ca noi.deci nu tine de asta,
    daca eram un popor mai destept puteam sa traim in desert ca tot o duceam mai bine, dar nu suntem
    va indignati?
    succes!

  25. Pana la urma ne conformam, nu ? Dupa comentariile de aici pot sa zic doua lucruri:

    1. Vorbim degeaba, analizam degeaba si mai ales spunem ce e evident si ATAT (nu mai mult).
    2. O facem pe inocentii si neputinciosii pe cand avem ocazia sa FACEM ceva in fiecare clipa (nu doar sa vorbim/filozofam)

    E fals cand zici ca nu poti face nimic. Pana la urma tot noi I-am ales pe nesimtitii care ne f.u.t tara. Si mai e si aia: „Pai altii mai buni nu’s” Ai cautat cumva ? I-ai interogat ? Ai incercat mai multe variante ? Le-ai dat sanse la mai multi ? Sau defapt a fost vorba doar de 2 tabere ?

    Gabriela Dobrescu cred ca nu mai poti de dor de tara. Pentru tara si ai plecat afara si TE-AI STABILIT ACOLO. Acum faci patriotism pe internet si „ramai cu gandul la tara”.

    „las ca trece. Romanu-i facut sa inece”

  26. ….UNDE IUBIRE NU E, NIMIC NU E ……ASA ARATA LIPSA IUBIRII, UNDE DUMNEZEU E SCOS DIN ECUATIE…..REVENITI LA NATURA DIVINA SI CHEMATI PUTEREA SUPREMA DUMNEZIASCA PRIN SFANTA RUGACIUNE, SA SALVAM CE SE MAI POATE SALVA……DOAMNE ISUSE HRISTOASE MILUIESTE PE TOTI PACATOSII SI REVARSA LUMINA IUBIRII VINDECATOARE ASUPRA LOR……CA BOLILE MINTILOR FARA INIMA DISTRUG VIATA…

  27. suntem un popor las!! ne meritam soarta!! sa ne fure toti si tot !! stam ascunsi pe bloguri si cu pseudonime de teama ca o mana de politicieni ne vor lua si putinele lucruri care le mai fura romanul de rand gen: motorina,paine, un kg de zahar ( depinde de doemniul de activitate al hotului roman) si vom muri de foame in timp ce”alesi” poporului traiesc bine! RUSINE ROMANIA!!! si ROMANILOR!!

  28. stati in fata calculatoarelor si plangeti-va de mila!! stadioanele sunt pline iar la reclamarea drepturilor prin greva abia se strang 2000 de persoane!! este o vorba: tot omul vine din maimuta doar romanul vine din porc!!! daca un grup restrans de politicieni fura o tara intreaga atunci eu zic sa fim deacord si cu extractia de la Rosia Montana pentru ca este 0.5 % din ce s-a furat pana acum!! iar copii mei si ai vostri implicit vor trai si muncii pe plantatiile de banane din Africaa!!! rusineee …

  29. Nu e nimic de mirat de 25 de ani se chinuie politicieni sa vanda tara,mai grav este cand o ne trezim noi poporul roman din amorteala?

  30. fara cupru, aur, argint, titan, aluminiu, fier etc. nu ati fi putut face poze, scrie pe internet, vorbi la telefon, plimba cu masina si multe altele. prea putini se gandesc la viitorul planetei. cei mai multi „traiesc clipa” si se bucura de noile innovatii (fara sa le pese cum au fost obtinute acele produse), dar „pozeza” in ecologisti… sa le fie rusine lor.
    daca e la altii in tara e bine? o sa termine si acolo rezervele si o sa vina sa le exploateze pe ale tale… si o sa te opui fara reusita atunci… astia sunt oamenii, nu se mai satura de „bine” si vor din ce in ce mai mult.
    nu stiu cate generatii vor mai avea resurse… consumul din ultimii 200 de ani (cam de cand s-a dezvoltat puternic libera circulatie a oamenilor si a informatiilor) a fost in crestere mai mult de cat cea exponentiala… as putea incerca o comparatie cam sumbra… cu o bomba nucleara… la inceput e doar putin, in puncte singurale, si apoi mai mult si din ce in ce mai mult pana cuprinde toata masa si apoi brusc se termina combustibilul… si gata…; acum suntem in mijlocul exploziei, mai e putin si o sa terminam de consumat tot ce puteam sa expoatam de pe scoarta planetei… acei 1-2 km in adancime… hai putin mai mult cand e vorba de petrol… dar atat… in rest nu putem ajunge la resurse, nu avem tehnologia…

    • Nu zice nimeni sa nu se extraga minereuri sa nu se defriseze paduri sa nu se extraga aur. Sa se faca…. dar cu si pentru Romani nu de catre si pentru americani sau alte natiuni. Firmele straine fac cum facea Tataie al meu dumnezeu sa-l ierte ca nu stia ce facea… El manca pui iar noua nepotilor lui ne arunca oasele puiului pe jos ca la caini. Asa fac si firmele straine cu noi Romanii. Firmele straine se imbogazesc si noua ne arunca cateva oscioare atat cat sa nu nu putem trai dar nici sa nu putem murii… ” vezi doamne nu avem tehnologia”. Romania are destui miliardari. Sa investeasca ei in Technologie si sa incaseze procente din extrageri. Pai cum sa devina miliardarii Romani Biliardari? Nu se poate frate. Mai repede vindem tot muntele la Straini. Adevarul e ca ne agitam degeaba. Atata timp cat Romania e condusa de FOSILE comuniste si socialiste sunt toate comentariile aici si pe alte seituri doar pierdere de timp, nervi si energie.

  31. DA ESTE INGROITOR IMAGINILE NU MAI AU NICI UN FEL DE COMENTARIU FELICITARI CELOR CARE AU PBLICAT ACEST ARTICOL.

  32. Trist dar adevarat Ceausescu a mutat blocuri cu 5 etaje astia nu au fost in stare sa mute o biserica si mormintele aferente de care se vb in textul mai de sus

  33. asta este romaniatara norocosilor de la conducere din toate perioadele post decembrist,a dat cineva socoteala de greselile facute cuvoi sau fara voie???legile se aplicacelor fara aparare in acest caz cine este vinovat si cine va raspunde??????????

  34. Nu cei ce fac asta sunt vinovati, ci noi, cu totii! La declaratii pe net suntem de neintrecut, dar, din cei care se oripileaza prin postari, cati au plantat un copac anul trecut? Cati au ridicat hartia aruncata de altii? Cati dintre noi renunta din cand in cand la masina? Cati dintre voi sunt simpli, si cati dintre voi dau buzna sa cumpere cel mai nou iphone(facut si ala cu oaresce cianuri si poluare). Bei coca cola si mananci macdonalds? Atunci clar mesajul tau anticianuri este fals…Si putem continua la nesfarsit…Doamne ajuta-ne!

  35. felicitari! daca toti am fi asemeni dumneavoastra nu ar mai indrazni toti ticalosii din lumea asta sa vina sa ne jefuiasca. pacat insa ca mare parte din rau a fost facut de semeni de-ai nostri…..

  36. e de groaza ce se intampla in tara noastra cunoscuta nu doar pentru cele rele dar si pentru frumusetea locurilor dar se cam duce tot peste cap sau e dus de mult pacat

  37. Media nu spune nimic? Bianca și cu Victor și cu Cristea și toți maneliștii sunt mai importanți decât aceste nenorociri.
    Oamenii noștri de valoare nu sunt mediatizați, realizările de succes ale tinerilor noștri nu sunt mediatizate, nu mai pot să scriu.

  38. cutremurător, este un atentat la Creaţia divină din care facem parte, noi, natura (fauna şi flora) şi câte a îngăduit Dumnezeu să trăiască, să-nflorească şi să se-nmulţească sub oblăduirea sa….De ce ocupă dl parlamentar Cernea de delfini, şi nu aceste această „corolă de minuni”, vorba marelui Poet a ţării, strivită de apocalipsa câstigului discreţionar…G.

  39. voua chiar va pasa? nu mai bn inchizi geamu la masina si iti vezi de treaba, trebuia facut de mult timp asta, oricum nu le pasa oameniilor si daca da cat 0,1 % ce poti schimba?

  40. Fratilor pe astia nu i mai satura nimeni…nu se mai potolesc sant pusi, doar sa fure ,sa insele poporul asta minunat NU IAR MAI RABDA DUMNEZEU..

  41. O SINGURA SOLUTIE NE MAI RAMINE ,CUM NEAU DISTRUS EI PAMINTUL SA LE DISTRUGEM SI NOI MASINARIILE SABOTATE TOATE ACESTE MINE DATI IN JUDECATA SA CURETE ACESTE DERANJAMENTE NATURALE TREBUIE SAI PLATIM CU ACEEASI MONEDA CEI VINOVATI SA FIE JUDECATI CONFISCATE AVERILE SI FOLOSITE LA REPARAREA DAUNELOR CARE LEAU FACUT

  42. Canadienii nu au incetat lucrarile la Rosia Montana … e CLAR ca de la ei e problema !!! Asa incepe distrugerea Romaniei cu Rosia Montana !!! Cica nu au inceput prelucrarea … AICI AI ADEVARUL !!!

  43. comportament de tara subdezvoltata ,inconstienta …asa ceva este posibil azi în africa,câteva tari asiatice ,china nu mai vorbim
    în occident dupa asemenea exploatari,când înceteaza activitatea lor de cretini,sunt obligati sa refaca ,asa astupe ,sa curete ,sa aduica pamânt curat ,sa replanteze,sa faca un parc de promenda..;dar uneori solul ramâne toxic sute de ani,nu se mai opoate construi nimic ..;aici ,la deplouarea solului in sudul Frantei,ghiciti cine sunt angajati,ca sa respire toxine ? muncitori români !!!!

  44. oameni buni…asta este rezultatul actiunilor noastre pe acest pamant. daca vreti ape curate si pamant neotravit va rog sa mergeti de fiecare data la vot si sa alegeti oamenii care pot schimba aceste lucruri din tara noastra. nu votati pe cei care va dau o galeata si un litru de ulei si va rog sa indrumati pe cei batrani din familiile voastre sa nu mai voteze cu fostii comunisti care mai sunt in viata si in functiile politice. daca nu scapam de ei nu vom scapa de nenorocirile acestei tari. haideti sa ne DESTEPTAM odata in viata asta spre binele copiilor nostri.

  45. Salut, incerc sa vad si fotografiile, dar nu se incarca, este o problema cu site-ul in prezent? daca le pot vedea macar din alta sursa, as vrea sa pot distribui. Multumim pentru acest moment de trezire.

  46. Este foarte rau ca unii numiti asa oameni distrug tot ce a creat D-zeu frumos. Insa daca citim Biblia se spune ca nimic nu se face fara stirea Lui, nici un fir de par nu se misca fara stirea Lui, atunci noi atit de mici in asemenea cazuri nu avem ce face decit sa mergem mai departe asa cum vrea Domnul?????

  47. Trist ce se intampla cu satele cu muntii si cu asezarile Romaniei cu care Dumnezeu ne-a inzestrat pe noi romanii sa le pastram cu sfintenie, dar din pacate nu suntem in stare. Ne vindem tara bucata cu bucata[ munti, ape, sate, biserici, cultura si chiar si demnitatea] pentru ca asa da bine Europei si suntem un popor modern. Ne abandonam tara si o vindem companiilor straine pt. a o distruge. Din pacate nu sa nascut inca un al doilea Tepes pt. a salva poporul, tara, istoria si demnitatea, romaniilor.

  48. sunteti mai rai decat curcile: va tot plangeti pe situ-ri si blogg-uri !!! sa ne fure tot aurul ,sa ne polueze toate apele curgatoare pentru ca VOI TOT PE BLOG STATI SI VA PLANGETI!! LASILOR!! AU MURIT DEGEABA OAMENII LA REVOLUTIE PENTRU CA ACUM AU RAMAS IN TARA ASTA DOAR LASII ( VOI DE PE SITE) SI HOTII !!! RUSINEEE CETATENI BANANIERI!!! NICI NU AM AVEA DREPTUL SA FOLOSIM BOGATIILE ACESTORI TARAMURI CARE SE AFLA INTRE GRANITELE TARII PENTRU CA SUNTEM NISTE GUNOAIE DE OAMENI SLABI CE SUNTEM!!! ASA POATE COPII NOSTRII VA VOR DA CU CAPUL DE PERETE CAND VOR FI EI MARE CA NU ATI FOST IN STARE SA APARATI DREPTUL LOR!!! RUSINE IN MOD SPECIAL CARE SUNT DEJA PARINTI !!!!!

    • mai nenea paul, daca nu stii trebuie sa iti spun ca lupta impotriva oricarei forme de tiranie, opresiune si injustitie s-a facut intotdeauna in mai multe feluri si pe mai multe planuri. de ce ar merge cineva sa protesteze daca nu stie ceea ce se intampla cu adevarat din moment ce mass-media sistemului nu spune aceste lucruri pentru ca este ocupata cu cine si-o mai trage dragusanca si cu cate femei petrece noaptea seicul victor. invinuirile de care ne acuzi nu sant fondate pentru ca nu noi santem cei vinovati ci cei carora le platesti sa iti spuna aceste lucruri, adica televiziunii, mijloacelor de informare, care traiesc din banii tai si nu iti spun nimic. eu nu primesc bani de la nimeni si nu am nevoie de like pe blogurile mele pentru ca nu castig nimic , dar cu toate acestea eu iti spun adevarul. eu informez corect omul depre ceea ce se intampla cu adevarat. aceasta este lupta mea. eu nu ma plang, EU INFORMEZ. eu nu sant lasa mai neica nimeni pentru ca daca as fi lasa nu as fi persecutata de sistem, nu as fi amenintata si nici nu mi s-ar distruge materialele pe care le public. deci intre mine, creatoarea acestui blog si tine nu exista termeni de comparatie pentru ca lasul esti exact matale. cel care nu face nimic si se vaita esti tu draguta pentru ca in afara sa dai vina pe unul si pe altul aruncand pisica camd intr-o curte cand in alta, cel care se vaita si nu face nimic esi tu si cei ca tine. deci….copiilor tai sa le spui ceea ce mi-ai spus si ceea ce am raspuns pentru ca ei vor sti sa judece cine este lasul si cine este curajosul, cine face ceva si cine doarme, cine va infaptui ceva si cine concluzioneaza-

      • nu este tiranie in ROMANIA!!!! ci foarte multa PROSTIE!!!! suntem o tara democratica si cea mai convingatoare forma de protest si care are si rezultate este sa ne manifestam stradal!!! dar nu 100 de pers ci 100.000 si atunci va garantez ca se pune in miscare roata dreptati insa pana atunci plangeti-va pe blog-uri si stam sa asteptam sa ajungem o tara bananiera!!! in alta ordine de idei AM FOST PREZENT LA TOATE MANIFESTATIILE organizate pe tema mediului !!!! doar ca prezenta era de intre 20 si 300 de persoane ceea ce a fost in zadar timpul pierdut acolo!! in schimb balcoanele erau pline de „romani” lasi precum sunteti voi si asteptati miracole!!! este o vorba : ” mainile care te ajuta sunt mai sfinte decat gurile care se roaga” !!!! continuati sa va plange-ti pe blog-uri si cand veti dori sa miscati si voi ceva nu vor mai resurse decat ce raman in urma furtului !!! si atunci copii nostrii va vor da cu capul de pereti ( pt ca pomi nu vor mai fi sa va dea de ei!! ) si va vor spune ” imi este rusine de voi pentru ca nu ati luptat pentru aerul nostru si viitorul nostru !! desi cam exagerezi cand spui ca esti persecutata cel putin incearca sa informezi corect !!! poate faci publice cateva din amenintarile care le primesti ,altfel imi greu sa cred avand in vedere ca si scrisul corect iti este „punctual forte” pentru a publica articole !!! poate daca imi trimiti si o poza sa te vad probabil am sa amintesc daca te-am vazut la vreo manifestatie …….. dar sunt sigur ca ti-a fost frica de ” sistem” sa iesi in strada !!!

      • draguta nu imi este frica de nimeni. poze am vreo 400 pe pagina mea de facebook si am pus enorm de multe in ultima vreme chiar si cu familia mea. deci esti prost informat. in ceea ce priveste scrisul corect nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie, atata timp cat in romania nu se mai vorbeste romana ci engleza, tiganeasca si jargonul. ce pretentii ai de la mine cand cei care ar trebui sa informeze si sa educe se exprima in aceste feluri: „tara o arde pe comedie”, mergem sa ii dam cu subsemnatul” „liceul de fite”, soping, branduri, gadget, job, moguli, da ce mai observatorule s-au terminat cuvintele romanesti de am ajuns sa spunem prin cantec te iubesc in engleza?? pe astea nu le vezi pentru ca ti s-a pupazat vazul sau le accepti asa cum accepta orice tradator de tara sa i se fure autenticitatea?? deci hai sa nu mai behaim ca sa ne aflam in turma. in ceea ce privesc manifestatiile nu te pot incurca pentru ca nu prea mai stau prin romania dar asta nu inseamna precum vezi, ca nu ma intereseaza ceea ce se intampla acolo. pe de alta parte pe cine doresti la manifestatii daca nu le spune nimeni ceea ce se intampla cu adevarat?? sistemul are grija sa te tina ocupat cu fel de fel de treburi ca sa renunti sa mai risti cu alte lucruri. amenintarile? da, este o chiestiune interesanta mai ales cand neavand ce sa iti faca tie se lega de oameni nevinovati ca sa te faca sa taci. stii eu am 2 bloguri de pe urama carora nu castig nimic dar in fata carora pierd mult timp amandoua deschise in italia. pe blogul romanesc unde postez articole romanesti sau filme traduse de catre contactele sau prietenii mei totul dispare. daca as pune poza unei curve, orgii sexuale, ultimele preacurvasarii ale vedetelor sau demnitarilor nu se intampla nimic dar cand postezi rosia montana, gaze de sist, se intampla foarte multe chiestii interesante pe care sper sa le petreci si tu cand manifestezi pe stada nu ca mine pe calculator ca sa intelegi ce zic.

  49. Fratica, iazul asta este iazul de decantare al carierei de cupru de la rosia poieni. nu are nici cea mai mica legatura cu rosia montana. in el nu a fost niciodata decantat steril rezultat in urma procesarii aurului, din rosia montana. ci a cuprului din rosia poieni

    • da, asa este dar care este diferenta? eu am spus ca fotografiile originale au fost cenzurate si am pus altele din alte zone unde se intampla acelasi lucru. nu exsta diferente in acest genocid pentru ca cianura ucide peste tot si efectele sant aceleasi. este suficient sa vezi geamana si poieni ca sa intelegi dezastrul care va fi in oricare alta parte daca se va continua. imi pare rau ca multi sant superficiali si mai departe de lucrurile strict tehnice nu vad nimic. e ca si cand nici cand vezi nu crezi.deci…comentariu inutil

      • Punctual: 1. Inteleg perfect ca ati incercat sa faceti o paralela . La RM, cariera este mult mai mica.
        2. Nu s-a folosit cianura, din cate stiu, nici la rosia poieni, si nici la RM
        3. Nu inteleg ce e de cenzurat intr-o astfel de fotografie, Cariera de la RM arata la fel in momentul de fata, fara sa se fii folosit cianura, drept fiind ca e ceva mai mica De ce nu s-a gandit nimeni la aspectul asta cand a inceput, acum cateva zeci de ani, exploatarea in cariera deschia? Practic, raul a fost produs de atunci, neexistand norme clare care sa reglementeze activitatea in carierele de suprafata, si plus ca ulterior nimeni nu s-a ocupat de reamenajarea acestor zone dupa inchiderea activitatilor

  50. SFARSITUL LUMII LA NOI IN ȚARA MOȚILOR ARDEAL e decand au venit afurisitele legiuni romane ,legionarii,comunisti,capitalistii,

  51. România nu are nici o șansă de regenerare atâta timp cât e condusă de fosile comuniste și socialiste. Singura soluție ar fi un partid format din tinerii cu orientare democratică ai României. Eu una i-aș vota imediat. Să se alieze tineretul României și să ia ei frâurile României în mâini că mai rău decât ne-au furat fosilele de la puterea actuală nu ar avea cum să ne fure un partid format din tinerii (de exemplu: studenții României) că nu mai au ce fura. Simplu. Iar primul decret care ar trebui să-l dea, ar fii confiscare tuturor averilor foștilor parlamentari și a membrilor familiilor lor. Să vezi ce bogată devine România dintr-o lovitură. Tare mă încălzește acest gând păcat doar că va rămâne doar un gând.

  52. Oameni buni, pentru ce va strofocati voi atat? Da, sunt distrugeri, stim, dar in alte locuri e mult mai rau, si in tara si in strainatate si nu sar toti conspirationistii sa constate constatari redundante. Regiunea e distrusa deja. Raul a fost facut. Lasati-i sa-si termine treaba si dup-aia incepeti sa reparati, nu in timp ce ei inca opereaza acolo, ca munciti degeaba. Din cauza ca tot protestati incontinuu ca niste disperati ei nu isi pot termina treaba si nu pot pleca. Deja i-ati intarziat cu luni bune. Asta inseamna bani pierduti , si nu de ei, ci de Guvernul Romaniei, care ar putea folosi banii in alte scopuri, ca sistemul educational, sistemul medical, eliminarea infractionalitatii si a birocratiei, dar nuuu, trebuie sa stea sa-i plateasca pe aia sa mai stea in tara pentru ca voi nu-i lasati sa termine ce-au inceput. Serios, nu aveti ceva mai bun de facut? Sustin cauza Rosiei Montane, dar cu cat firmele straine termina mai repede, cu atat vor pleca mai repede, dar se opresc la fiecare pas pentru ca o ceata de protestatari care nu pot gandi pentru sine le stau in drum.

    • alex tu ori esti un dezinformator, ori un tradator de tara ori un tampit. sa lasi companiile sa termine ce??? dezastrul?? jaful??? care bani ai statului?? de cand are stataul bani? statul nu are nimic. statul este un termen juridic care determina doar un teritoriu geografic. statul inseamna poporul. statul are teritorii pentru care emite titluri de stat pe o anumita parcela, teritoriu, cladire. statul cere bani la banca europeana gajand acei bani cu titlurile emise si cu certificatele de nastere ale cetatenilor sai care sant garantia ca ei vor plati acel imprumut. ei au cedat banca nationala a romaniei privatizatilor straini. deci, nu ne mai lua cu banii care se pierd. pai tu esti bucuros ca un tampit ca ei se imprumuta, se imbogatesc, se plimba, se bat si se demasca intre ei cand se termina ciolanul de ros, dar cel care plateste esti tu. pai daca tot platesti tu atunci nu mai permite sa vina ei sa explateze ce este al tau. exploateaza tu, fa banii tai din acea comoara si nu te ai imprumuta. acest lucru nu este posibil pentru ca ei nu vor asta. ei trebuie sa te indebiteze si sa te faca sa devi si mai sarac decat erai furand si devastand tot cu ajutorul incultilor ca tine.

  53. in orice tara vest-europeana daca s-ar intampla pe plan politic sau orice alte actiuni care ar aduce leziuni poporului ,POPORUL AR IESI IN STRADA !!!! si nicidecum pe blog-uri !!! asa incet mergem inspre AFRICA!!

    • in tarile vest europene este la fel de naspa ca in romania si nu iese nimeni in strada tot ca in romania pentru ca nimeni nu este unit. asa ca ciocul mic. apropo. tu cate tari ai vazut ca fac asta ca eu ma mut din una in alta de 15 ani si nu am vazut ce zici tu.

  54. APOI TE-AI CAM MUTAT DEGEABA DACA NU AI INVATAT NIMIC DIN EXPERIENTELE TRAITE!! EU AM LOCUIT 15 ANI INTR-O SINGURA TARA DIN VEST SI POT SPUNE CA S-A INCERCAT O REDUCERE A SALARIILOR DE BUGETARI CU 5 % !!! SI AU IESIT IN STRADA 2 MILIOANE DE OAMENI SI GHICI CE EFECT A AVUT ??!! SAU ALT EXEMPLU LA CARE AM PARTICIPAT SI EU : UN BARBAT SI-A UCIS PARTENERA DE VIATA SI CAND S-A AFLAT CINE ESTE VINOVATUL POPULATIA ORASULUI A IESIT IN STRADA SA IL LINSEJE SI ERAM APROX 3000 DE PERSOANE !!!! SI MULT ,MULTE ALTE EXEMPLE!!! ACUM TRAIESC IN ROMANIA ..MAI CORECT AR FI SPUS SUPRAVIETUIESC !!! SI EU VAD CA NU S-A PRINS NIMIC DE TINE!! PROBABIL CA TAI MUTAT DIN TARA IN TARA DATORITA PROFESIEI,NU?! NU MAI ERAU CLIENTI ?! 😀

    • nu. ma-m mutat datorita faptului ca santem o famile cu multe nationalitati.mergem de la unul la altul ca sa ne vedem. ceea ce imi spui tu nu samt proteste, nu sant miscari de strada impotriva guvernului ci manifestatii sindicale pentru ca in afara banii si sindicatele sant mana in mana. ah, da. un punct interesant ca sa se scoale norodul: banii. restul este doar praf in ochi.

  55. Foarte frumos articol. Pana si poluarea e frumoasa in Romania. Aici totul e frumos. Asa frumoasa tara avem. Sa o respectam sa o iubim caci astazi stat cu adevarat civilizat si dezvoltat e statul care are economie verde baza pe industrii prietenoase cu natura. In rest pot sa va raspund pe larg cu un articol personal „Romaia are nevoie de un lider care sa-i respecte si promoveze valorile” http://adelinamaries.wordpress.com/2014/01/18/romania-are-nevoie-de-un-lider/ . Cine se considera intelept si demn sa iasa in fata 🙂

    • Sunt multi care sunt intelepti si demni doamna Adeline dar cum sa te bagi int-run grup de oameni infectati cum…. ca te infecteaza si pe tine indiferent cit de intelept si demn vei fi si daca nu vrei te obliga… si tot faci cum zis ei … asa ca nu ne trebuie nimik decit eliminarea toxinelor (guvernamentale) atunci vom mai putea trage speranta sa mai putem face ceav pt noi nu ne mai gindim dar sunt copii nepoti asa cum neau lasat si noua stabunicii

  56. In cei 41 de anii care ii am, am invatat un lucru foarte important si anume: Daca eu nu ma plac, nu ma plac nici ceilalti. Daca eu nu ma respect, nu ma respecta nici ceilalti, Daca eu cred ca sunt proasta, cred si ceilalti. Totul incepe cu propria persoana si se extinde asupra celorlalti. Cand te prezinti pentru un loc de munca si gandesti: eh… oricum nu voi primii postul…. nici nu-l vei primii. Mergand mai departe… gandind Romanii sunt lasi, rai, corupti, puturosi, dezinteresati si repetetand aceste lucruri vor fie pe zi ce trece din ce in ce mai multi care vor gandi ca mine. Pesimismul infecteaza mult mai repede decat optimismul, rezultatul fiind acela al resemnarii. Cei ce s-au resemnat… foarte bine treaba lor. Problema este alta. Aveti copii?Spuneti copiilor vostri ca nu au nici o sansa, ca Romania e corupta si ca nu se mai poate face nimic… ca ne meritam soarta? Sau spuneti copiilor ca dupa ploaie iese mereu soarele, ca o sa iasa soarerele si pe strazile Romaniei. Ca doar o mica batalie a fost pierduta dar ca vom castiga razboiul. Credeti ceea ce spuneti? Bine ar fii ca doar astfel veti fi crezuti. Astel va avea Romania o sansa. Amintitiva ca asa cum va vedeti pe voi insiva asa va vad si cei din jur. Eu am trait primii 28 de ani ai vietii mele in Romania, plina de complexe, demoralizata, inspaimantata. Oriunde ma duceam deschideam usa cu capul pentru a fii tratata apoi cu curul(scuzati expresia) Ajunsesem la concluzia, ca nu ma voi mai putea ridica niciodata din mizerie. Dar am avut cand nu mai credeam noroc si am plecat din tara. Din primul an am simtit ca sunt om respectat si ca merit asta. Ca fiecare dintre noi merita sa fie respectat. Nu va mai lasati umiliti, nu mai deschideti usile cabinetelor, sefilor, politiei etc. cu capul avand mainile ocupate de sacosi pline de tigari, cafea, sau plicuri cu bani ca tot cu curul veti fi tratati. Bateti cu pumnul in masa cand cineva vi-i se adreseaza la „pertu” pecand voi va adresati cu „Dumneavoastra” Faceti pasi mici dar faceti-i si veti simtii cum creste orgoliul si mandria in voi. Nu mai permiteti altora sa va faca mai mici decat sunteti sa va vorbeasca de sus sa va umileasca pentru ca la urma urmei, basinile lor nu miros a friptura la gratar, tot a rahat miros. Cum spuneam place-te singur, respecta-te singur, crede in tine, respecta la randul tau si intr-o zi iti vei observa, alura mindra de tine insuti, in oglinda.
    Stiu sunt pe langa subiect dar de cate ori citesc un comentariu din care reiese ca ne meritam soarta, ma apuca furia. Fiecare dintre noi e ceva deosebit un individum si nimeni nu merita sa fie batjocorit, umilit, pe fata jefuit cu atat mai putin cu cat noi vrem sa fim un exemplu pentru copii nostri. Pai cum daca ne lasam batjocoriti, jefuiti si umiliti de ciocoii si fosilele din Parlament, de politisti, de medici asistente,si chiar femei de serviciu de prin spitale, angajatii primariilor etc.?!… Da cu pumnul in masa Romane. Tu exact tu… incepe astazi… acum! E dreptul tau sa fii respectat de altii… atata timp cat te respecti pe tine insu-ti. Fa acest pas… mic pentru tine dar mare pentru Romania si viitorul ei. Incepe cu tine insuti caci mic cu mic se face mare. Fruntea sus, pieptu-n afara, respira adanc si spune-ti in Gand: Sunt Roman si sunt mandru de acest fapt.

  57. Daca nu facem ceva in urmatorii ani,cei ce vor suferi din plin vor fi copii si nepotii nostri,generatiile urmatoare….,haideti sa facem ceva pentru ei,sa se mandreasca cu stramosii lor,dar numai 10,20000 oameni nu putem schimba tara,trebuie sa fim mai uniti,sa nu gandim (ce ma intereseaza de vecinul daca eu o duc bine si am de toate) asta e gandirea la mai mult de jumatate din Romani,pacat….,avem o tara Minunata,am putea trai numai din turism daca am fi condusi de oameni capabili.

  58. Pacat de frumusetile tarii noastre pacat ca guvernul nu nu se gindeste si la repercursiuni Toti se se gindesc cumsa faca sa nu piarda fotoliu

  59. Trist guvernatorii cred ca in viitor vor papa numa calculatoare, tot vor sa vanda aur, gaze, pamantul(prin legea care legalizeaza cumpararea de catre straini”normal ca vin straini si cumpara tot sa investeasca cand noi romanii nu avem bani si pe urma tot ei o sa ne conduca tara, tot ei o sa stabileasca preturile pentru toate produsele tot ei o sa se imbogateasca”). Guvernul nu stie alceva decat sa VANDA tot si sa cheltuie milioane de euro pe niste lucruri care nu le folosim ex autostrazi sau dus miliarde si tot nu s-au finalizat, aparatura de milioane de euro care nu functioneaza si prin asta vedem rezultatu avionului prabusit la granita dintre alba cluj si bihor…

    • mai bine sa stea pamantul nelucrat…numai produsele de pe pamanturile acelea ar fi un castig pentru toti, ne mentionand taxele. Preturile le stabileste piata: chiar acuma strainii produc ieftin iar noi producem scump si prost.

  60. asa arata urmele exploatarii romanesti, si cand te gandesti ca multi romani au cerut ca aurul sa fie exploatat de romani…o firma specialista, care peste tot in lume a lasat curat locul, nu ne-a placut.

  61. trist!!!dar adevarat!prosti si inutili pusi in posturi platite cu multi bani si au dovedit de ce sunt instare!asta e Romania,pacat de tara !:(( dar e pierduta si vanduta!doar numele i-a mai ramas!bine ca se construiesc biserici pt ca bolnavii se vindeca cu apa sfiintita si viitorul unei tari adica tineratul se formeaza in biserica si nu in scoli cu un bun sistem de invatamant…ehhh,te mananca cainii pe strada si pe cei ce incearca sa salveze vieti sunt lasati sa inghete,normal „e vina mortului” aceeasi poveste si totul tine 3 zile!pe amaratul ala de copil din cluj ce o spart sistemul de securitate de la nasa in loc sa-i foloseasca inteligenta pt statul Roman l-au inchis (pun pariu ca el putea sa-i localizeze mult mai repede!sau alti ca el)au pus niste nemernici care nu au stiut nici sa se organizeze nici sa interpreteze datele localizatorului…nu mai zic nimic …pacat ..mare pacat de ceea ce era odata ROMANIA!

  62. Hai ca am citit cateva comentarii de am ramas masca. Cum este posibil sa blamam in stanga si in dreapta lipsa culturii, dezinteresul social, nepatriotismul – cand tocmai acele comentarii dau dovada de exact lipsturile despre care vorbesc?? Ma apuca rasul – ca sa ma lase plansul.

    Nu imi amintesc cine, cum, ce a spus, insa: mergeti toti la vot si votati in continuare, ca aveti pe cine, da, da! Si dati legi prin care sa obligati toti cetatenii cu stampila de Romania sa se prezinte din vointa proprie sau din vointa statului la urne! Da, si nu le dati dreptul de a se sustrage acestei mari tragico-comedii care se intampla in fata noastra, avandu-ne pe noi ca personaje exemplare, principale! Pentru cei cu simturi slabite, tonul este mega ironic – nu tot ce zboara se mananca!

    Lasati tot poporul sa plece pe afara, de fapt, ma scuzati: hai sa golim tara de romani, sa lasam Romania tara nimanui – dar ma scuzati din nou, s-a petrecut deja si minunea asta teribila. Si totusi, inca putem sa plecam, asa de nebuni, sa incercam sa fim buni in alta parte, pentru ca in Romania nu se poate, cand majoritatea mananca seminte si se uita la telenovele, cand majoritatea este indobitocita pentru ca cei ramasi intregi sa nu ramana, neavand cu cine sa mai discute! Dar haideti va rog, sa facem in continuare pe placul celor care vor sa nu se schimbe nimic!

    Si haideti sa nu discutam despre ce am citit in articolul datorita caruia ne-am scris numele si ne-am facut reclama fara niciun cost propriului site – propun sa ne lezam unii pe altii, si cu totii sa jucam in hora unor idioti care ne-au adus exact unde au vrut.

    Respect pentru respect – si atat.

  63. Cei care pot, sa incerce sa faca ceva. Dar din pacate putinciosii sant acolo, la Bucuresti. Lua-i-ar dracul pe sus si sa- i duca-n iaz, sa-i inece.

  64. imi pare rau pt viitorul copiilor nostri si pt ca ne autodistrugem….ce putem face sa oprim lucrurile astea>? da ti mi add pe fb si poate vom gasi o solutie…macar noi,celor care le pasa!!!!!!!!

    • solutia e simpla dar dureroasa. trebuie sa renuntam la acesta societate muribunda. omul se poate gestiona si singur si oricum nu are nevoie de toate mizeriile pe care ni le vand in celofane colorate sau stralucitore cu care ne fac sa ne sara banii din buzunar, o mana de hoti ordinari. omul vine din pamantul de care ei ne-au indepartat si caruia nu ii mai simtim vibratia cocotati fiind la zeci de metri inaltime in custi de beton pe care le platim o viata intreaga si de care santem atat de mandri. santem singura specie de pe terra care plateste sa locuiasca planeta mama si mancarea pe care cu generozitate ea ne-o da gratis. ne-au facut sa credem ca resursele pamantului sant pe terminate desi nu este adevarat si ca mancarea nu ne mai ajunge. din acesta cauza au emis codex alimentarius cu care isi permit sa ne hraneasca cu otrava in loc de mancare, pentru ca in acest mod pot sa ne hranesca cu mancare sintetica. sanatatea ne-o distrug cu mii de virusi si bacterii create in laboratoarele lor de sub pamant, iar aerul si apa ne sant otravite sistematic. am devenit sintetici si de aceea mortii nu mai putrezesc. totul merge spere robotizare care inseamna moartea, uciderea vietii adevarate.

  65. ar trebui sa vada politicienii nostri aceste imagini ca noi nu avem nici o putere. tara asta a ajuns de rasul marilor companii care extrag zacamintele si lasa in urma moarte. cei care au semnat aceste contracte ar trebui mitraliati mai ceva ca ceausescu , acela era de 100 de ori mai patriot decat toti patrihotii care sunt acum la guvernare.

  66. Plina Romania asta de comentatori si bocitoare. Atata tura vura cu Rosia cu frumusetea tarii, cu turism, cu alimentatie, manelisti…care n-au nici un rost. Sau ce dupa ce o sa se distruga tot(daca se distruge) voi o sa fiti primi care o sa spuneti ” vedeti…eu vi-am spus si nu ati ascultat…” sau care e faza…. Puneti mana si capul la contributie, si dati solutii nu tot comentati aiurea, si va plangeti popor de nevolnici ce suntem. Asta e suntem un popor de indolenti, capsunari, manelisti, pupincuristi, tigani, hoti, barfitori…de ce va mira ca isi bat altii joc de noi,ca ne fura, ca ne desconsidera.

  67. M-am nascut in acest sat in urma cu aproape 40 de ani.Satul este vazut mai nou doar in aceasta ipostaza jalnica de dezastru ecologic. A fost un sat,,viu” cu oameni veseli si gospodari renumiti in Muntii Apuseni, iar acum mai sunt in jur la 30 de familii razlete cu oameni tristi care nu vor sa se mute pentru ca sunt foarte ,,legati” de pamanturile pe care s-au nascut si crescut. Intr-adevar suntem un popor de oameni indolenti, care visam doar cistigul imediat si starea noastra de bine, iar cei din jurul nostru sa se prapadeasca pentru ca noua nu ne pasa.

    • imi pare foarte rau. fac ce pot ca sa constientizez lumea dar pe fiecare il intereseaza doar de el. omul a degenerat intr-un mod demn de plans. eu nu am fost niciodata acolo dar simt cat de frumos si de viu a fost odata satul romanesc. numai bine.

  68. E ceva dat dracu, e nemaivazut….. mi-am petrecut copilaria langa o mina de cupru. Mina Altan-Tepe jud Tulcea. E atat de tare chestia asta incat 20-30 de ani poate chiar 50 nimic nu mai creste …pe unde a trecut apa aia acida. Noi ne faceam vaporase si le puneam pe asa zisul rau din format din apele ce spalau zacamintele. Sunt mii de hectare arse la propriu. Tatal mea a fost inginer geolog acolo si le-a facut planurile pentru inca 70 de ani de exploatare de cupru si jegosul de nastase cu mafiotii lui au inchis mina pe motiv de neproductivitate sau ceva de genul. Mina unde au lucrat cateva mii de oameni. Acum au astupat si ecologizat zona dar stii ceva …nu creste nici iarba pusa, pusa in pamantul nou adus cu camioanele sa acopere haltele de steril. Tara asta merita sa moara ca apoi sa se renasca…. dar o sa fie ca o ploare ofilita dupa ce ii pui apa.

    • Sunteti deja 400 cu opiniile puse la punct in fata calculatorului!! Si sunteti atat de buni,sunteti atat de emancipati..sunteti oamenii care vad in viitor si spera sa il transforme,sunteti unici,sunteti adevarati patrioti!! Însă uitati un lucru…faceti asta in fata calculatorului LĂSÂND STRĂZILE GOALE!!! Deșteaptă-te Române si aratati opinia in strada ca aici in fata calculatorului…care mai de care mai breaz si mai inteligent!!! Va rog nu ma corectati gramatical nu sunt aici sa predau ora de Lb.Romană nici cea de psihologie!!! Sunt aici sa va spun ca daca aveti ceva de spus,incetati sa o faceti pe bloguri!! Luati initiativa!!! va iubesc Românii mei,români de pretutindeni!!!

      • S-a dus vremea iesitului in strada. Nu rezolvi nimic. Ori te bat va pe caine,ori nu te baga in seama ori te ascund pe undeva. Altfel se lupta impotriva lor azi….

Lasă un comentariu